Беларус разположи допълнителни сили за противовъздушна отбрана (ПВО) на границата си с Украйна, за да защити "съоръжения от критична инфраструктура" поради засилената активност на украински дронове в района. Това съобщи в събота беларуски военачалник, цириран от Reuters.

По-рано държавата, която подкрепя Русия във войната с Украйна, обяви, че граничната й служба е свалила дрон, пресякъл незаконно границата, "за да събере информация за беларуската гранична инфраструктура".

Ситуацията във въздушното пространство над границата остава напрегната, заяви днес командирът на беларуските ПВО сили Андрей Северинчик.

"Готови сме решително да използваме всички налични сили и средства, за да защитим нашата територия и населението на Република Беларус от възможни провокации във въздушното пространство", се подчертава в изявление в канала на Министерството на отбраната на страната в Telegram.

По-рано в събота министерството обяви, че разполага с информация, че Украйна концентрира войска, оръжие и военна техника в северната си област Житомир, която граничи с Беларус.

За момента няма коментар от Украйна по темата.

В Беларус започна внезапна проверка на бойната готовност

В Беларус започна внезапна проверка на бойната готовност

Събитието ще включва тренировъчни полигони и терени в областите Брест и Гомел