Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа в четвъртък законопроект, въвеждащ смъртно наказание за държавни служители и военни, осъдени за държавна измяна, съобщи АП.

Законопроектът също така въвежда наказание за "пропаганда на тероризъм, дискредитиране на въоръжените сили и паравоенни формирования и нарушаване на правилата за защита на държавни тайни", имитирайки репресивното законодателство на основния съюзник на Беларус, Русия.

Беларус е единствената страна в Европа, която не е забранила смъртното наказание, което се прилага за осъдените за убийство или тероризъм. Екзекуциите се извършват чрез разстрел.

В понеделник беларуски съд осъди задочно главния съперник на Лукашенко на изборите, опозиционния лидер в изгнание Светлана Тихановска на 15 години затвор по няколко обвинения, сред които заговор за сваляне на правителството.

Миналата седмица най-известният правозащитник в страната и лауреат на Нобелова награда за мир за 2022 г.

Алес Беляцки беше осъден на 10 години затвор.

Беларус осъди задочно Светлана Тихановска на 15 г. затвор

Беларус осъди задочно Светлана Тихановска на 15 г. затвор

Опозиционната лидерка е призната за виновна по обвинения в държавна измяна

Русия използва територията на Беларус, за да започне своята инвазия в Украйна преди повече от година и поддържа войски и оръжия на беларуска територия.

Одобряването на новото репресивно законодателство следва атаката срещу руски военен самолет във въздушна база извън беларуската столица на 26 февруари, която беше поета от беларуски партизани. Лукашенко каза по-рано тази седмица, че властите са арестували главния заподозрян, украинец, и повече от 20 негови предполагаеми съучастници.

Политическият анализатор Валерий Карбалевич отбеляза, че ходът на Лукашенко за по-строго законодателство идва на фона на нарастващото обществено недоволство от рязкото падане на доходите след западните санкции и ролята на страната в руската война в Украйна.

"Не само обикновените хора, но и някои служители стават все по-недоволни от политиката на Лукашенко, каза Карбалевич пред АП. Властите са принудени да затегнат гайките и да засилят репресиите, за да запазят контрола над ситуацията в Беларус."

В Беларус осъдиха нобелов лауреат за мир на 10 години затвор

В Беларус осъдиха нобелов лауреат за мир на 10 години затвор

Заедно с него са осъдени още двама правозащитници