Ленинският районен съд в Минск призна за виновен нобеловия лауреат за мир, ръководител на нерегистрирания правозащитен център "Вясна" Алес Бяляцки по обвинения в укриване на данъци и го осъди на 10 години затвор, които да изтърпи в наказателна колония с висок режим на сигурност, предава ТАСС.

Според кореспондент на ТАСС от заседателната зала представителите на "Вясна", Валентин Стефанович и Владимир Лабкович, които са били обвиняеми по делото заедно с Беляцки, са осъдени съответно на девет и седем години затвор. Дмитрий Соловьов, който е извън Беларус и чийто случай беше разгледан в специално производство, беше осъден на осем години затвор.

Бяляцки, който неотдавна навърши 60 години, е съден повече от 20 пъти още докато Беларус беше част от СССР. Той има пет номинации за Нобелова награда за мир, винаги за едно - политическа борба и човешки права.

От 14 юли 2021 г. Бяляцки е задържан от беларуските власти по обвинение в укриване на данъци заради сметките на "Вясна" - нещо, за което вече е излежавал присъда в затвора повече от три години.

Службата на ООН за правата на човека нарече на 6 януари тази година процесът срещу Бяляцки "политически" и призова той и другите двама обвиняеми активисти за правата на човека да бъдат освободени и обвиненията срещу тях да бъдат свалени.

Осъдиха задочно Александър Невзоров на осем години затвор

Осъдиха задочно Александър Невзоров на осем години затвор

Той е осъден за "фалшиви новини"