Минск все още не вижда необходимост от създаване на "буферна зона" на границата на Беларус с Украйна. Това заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко в четвъртък по време на посещението си в Москва, съобщава "Интерфакс".

"В Беларус все още не виждам нужда от такава зона, що се отнася до санитарната зона между Украйна и Русия, това не са прости въпроси", каза Лукашенко при пристигането си в Кремъл за среща с Владимир Путин. 

"Мисля, че много ще зависи не само от воюващите страни. Проблемите в Украйна вече са сериозни, не бих искал Западът да продължи тази ескалация с доставка на оръжие и боеприпаси. Сега започнаха да говорят за прехвърляне на военните си в Украйна. Най-вероятно до границата с Беларус. Чакаме. Нека се прехвърлят", каза президентът на Беларус.

Кремъл чертае санитарна зона според оръжията на Украйна

Кремъл чертае санитарна зона според оръжията на Украйна

Санитарната зона е продължение на "специалната военна операция"

Така той отговори на въпроса дали е необходимо да се присъедини Харковска област към Руската федерация, за да се гарантира сигурността на Белгородска област, за което по-рано говори губернаторът на този регион на Русия.

Според него може да има нужда от "създаване на зона за сигурност, която ще бъде доста трудно да се преодолее с помощта на оръжията, които противникът използва, предимно чуждестранно производство".

Припомняме, че през март 2024 г. руският президент Владимир Путин каза, че не изключва необходимостта от създаване на "буферна зона", която ще бъде трудно преодолима от украинската армия и чуждестранна техника.

Той направи изявлението в нощта на 18 март след президентските избори. Това беше предшествано от засилен обстрел на района на Белгород.

"Възможно е предвид трагичните събития, които се случват днес, да бъдем принудени в един момент, когато сметнем за подходящо, да създадем определена "буферна зона" в днешните територии, подчинени на режима в Киев", каза Путин.

Шойгу отрича заплахата от нова мобилизация за създаване на "буферна зона"

Шойгу отрича заплахата от нова мобилизация за създаване на "буферна зона"

Путин спомена идеята за "буферна зона" след засиления обстрел на Белгородска област

Путин отказа да даде повече подробности, но каза, че такава зона може да е достатъчно голяма, за да спре оръжия, произведени в чужбина, да нанасят удари по руска територия.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу, отговаряйки на въпроса дали ще е необходима допълнителна мобилизация за създаване на "буферна зона" близо до границите на Белгородска област, нарече това "пълна глупост". 

Създаване на буферна зона на украинска територия е ясна индикация, че Москва планира да разшири войната. Това мнение изрази секретарят на президентската администрация Михайло Подоляк.