Белгийският вицепремиер призова в сряда белгийското правителство да приеме санкции срещу Израел и да разследва бомбардировките на болници и бежански лагери в Газа, предава "Ройтерс".

"Време е за санкции срещу Израел. Пороят от бомби е нечовешки", каза вицепремиерът Петра Де Сутер пред вестник Nieuwsblad. "Ясно е, че Израел не се интересува от международните искания за прекратяване на огъня", каза тя.

Израел удари Газа в отговор на нападение на "Хамас" в Южен Израел на 7 октомври, при което въоръжени мъже убиха 1400 души, предимно цивилни, и взеха около 240 заложници, според израелските данни. Войната се превърна в най-кървавия епизод в дългия няколко поколения конфликт между Израел и Палестина.

Де Сутер каза, че Европейският съюз трябва незабавно да прекрати своето споразумение за асоцииране с Израел, което цели по-добро икономическо и политическо сътрудничество.

Тя също така каза, че трябва да се въведе забрана за внос на продукти от окупирани палестински територии и на израелски заселници, политици, войници, отговорни за военни престъпления, трябва да бъде забранено да влизат в ЕС.

Бивш израелски премиер предупреди, че Израел не разполага с много време в Газа

Бивш израелски премиер предупреди, че Израел не разполага с много време в Газа

Той очаква правителствата в Европа да обърнат гръб на Израел и "търкания" зад Океана

В същото време, каза тя, Белгия трябва да увеличи финансирането за Международния наказателен съд в Хага за разследване на бомбените атентати, като същевременно намали паричните потоци към "Хамас".

"Това е терористична организация. Терорът струва пари и трябва да има санкции срещу компаниите и хората, които осигуряват пари на "Хамас"", каза Де Сътер.

Тъй като войната вече навлиза във втория си месец, представители на ООН и страните от Г-7 засилиха призивите за хуманитарна пауза във военните действия, за да помогнат облекчаване на страданието в Газа, където сградите са разрушени и основните запаси са на изчерпване. Палестински служители казват, че повече от 10 000 души са били убити, 40% от които деца.

Страните от Г-7 застанаха зад Израел, предупредиха Иран да не подкрепя "Хамас"
Обновена

Страните от Г-7 застанаха зад Израел, предупредиха Иран да не подкрепя "Хамас"

Те също осъдиха насилието на израелски заселници, извършено срещу палестинци