Хора от цяла Белгия се събраха, за да „отпразнуват" 249-ия ден, в който страната е без правителство в резултат от невъзможността партиите да намерят общ език. АП информира, че в сряда страната официално ще подобри рекорда на Ирак за най-дълга политическа криза.

В Гент 249 души ще се съблекат в знак на протест срещу политиците, а на „тържествата" се очаква да присъстват хиляди. В Ловен пък ще има безплатни картофи и бира. Като цяло, обобщава агенцията, белгийците се забавляват с унизителното положение, в което изпадна страната заради неразбориите между лидерите на фламандци и франкофони.

Припомняме, в края на януари Йохан Ванде Ланоте, посредник на белгийския крал Алберт II в опитите му за съставяне на ново правителство подаде оставка.

Краят на продължаващата вече месеци  политическа криза в Белгия, която се отразява сериозно и на икономиката й, е все още далечеи няма знаци за някакъв прогрес, заяви Ланоте на пресконференция.

В началото на януари стана ясно,че Белгийската сепаратистка партия Нов фламандски алианс, която спечели последните избори в страната с 28% от гласовете, отхвърля  предложението за преговори.

Партиите трябваше да оповестят дали могат да преодолеят различията си на базата на публикуван по-рано 60-страничен документ.

Нов фламандски алианс, обаче, има несъгласия с текста.