Кралят на Белгия Филип назначи Софи Вилмес за служебен премиер, финансов министър и за държавните служби. Това е първата жена, която става премиер на кралството, съобщи Дойче веле.

Вилмес ще смени на тази длъжност лидера на партия "Реформаторско движение" Шарл Мишел. Той бе избран за председател Европейския съвет и от 1 декември ще встъпи в новата си длъжност. Новият служебен премиер принадлежи към политиците-либерали. 

Кралят на Белгия се среща с лидер на крайната десница за пръв път от 1936-а

Кралят на Белгия се среща с лидер на крайната десница за пръв път от 1936-а

Белгия е изправена пред трудни преговори за сформиране на правителство

През декември 2018 г. в Белгия се разрази правителствена криза. Консервативната националистическа партия "Нов фламандски алианс" (НФА) излезе от дясната коалиция заради разногласия с премиера по миграционния пакт на ООН. След това в страната се образува правителство на малцинството, което трябваше да се опира на гласовете на опозицията в парламента. Заявената оставка от Шарл Мишел, бе спряна от краля. 

Крайнодесните Нов фламандски алианс на крачка от победата в Белгия

Крайнодесните Нов фламандски алианс на крачка от победата в Белгия

Според социологическите проучвания се очакваше тази партия да запази преднината си

Парламентарните избори през месец май 2019 г. задълбочиха разделението между фламандците и валоните - първите гласуваха за партиите от десния спектър, вторите предпочитаха левия. Болшинството от местата получиха НФА, която спечели около 16% от гласовете. Крайната дясна партия "Фламандски интерес" съществено увеличи своите позиции, набирайки почти 12% от гласовете.