Белгийският крал Филип се срещна с лидера на фламандската крайнодясна партия "Фламандски интерес" днес, първият път от 1936 г., в който монархът приема крайнодясна партия, съобщава "Франс прес".

Кралският дворец обяви срещата с 32-годишният Том Ван Грийкен, който е лидер на "Фламандски интерес", която спечели изненадващо второ място в холандскоговорящата белгийска област Фландрия в парламентарните и регионалните избори в неделя.

„Под един флаг”: Две Белгии се стремят към едно правителство след вота

„Под един флаг”: Две Белгии се стремят към едно правителство след вота

Повечето белгийци не искат страната им да се раздели

Макар и изключително ограничена, ролята на белгийския монарх е да служи като посредник за съставянето на управляваща коалиция, сложна задача в страна, дълбоко разделена между френско и холандскоговорящи общности.

"Фламандски интерес" зае второ място на изборите във Фландрия зад националистическата, но по-умерена "Нов фламандски алианс".

Преди обявяването на срещата, Ван Грийкен заяви пред фламандските медии, че определено ще приеме поканата, ако получи такава. "Ако искаш да бъдеш уважаван, трябва да проявиш уважение, и това идва от двете страни", заяви той пред "Радио 1".

Крайнодесните Нов фламандски алианс на крачка от победата в Белгия

Крайнодесните Нов фламандски алианс на крачка от победата в Белгия

Според социологическите проучвания се очакваше тази партия да запази преднината си

В Европейския парламент партията е в съюз с френската партия "Национален сбор" на Марин льо Пен, която излезе начело във Франция на изборите за Европейски парламент в неделя.

След като социалистите и зелените станаха победители във френскоговорящата белгийска област Валония и Брюксел, Белгия е изправена пред трудни преговори за сформиране на правителство.

Крал Филип вече се е консултирал с различни партийни лидери относно перспективите за нова коалиция и помоли отиващия си премиер Шарл Мишел да управлява страната за момента.

"Само представата да видя "Фламандски интерес" да пристига в двореца ме плаши издъно, но с оглед на резултата от изборите във Фландрия, никой няма да разкритикува краля, че ги е поканил", коментира Максим Прево, който е председател на Франкофонската центристка партия.

На Белгия ѝ отне 541 дни, за да сформира правителство през 2010 и 2011 г.