Белгия е зашеметена след силно представяне на фламандските сепаратисти на националните избори, които създадоха изключително сложна ситуация за съставяне на ново федерално правителство, след като френскоговорящият регион отиде още повече в ляво, информира "Ройтерс".

Белгия, където има нестабилен брак между нидерландскоговорящите и френскоговорящите общности, е пред риск от политическа безизходица в резултат на проведените в неделя парламентарни избори, които още повече задълбочиха разделението между Фландрия и Валония.

Крайнодесните Нов фламандски алианс на крачка от победата в Белгия

Крайнодесните Нов фламандски алианс на крачка от победата в Белгия

Според социологическите проучвания се очакваше тази партия да запази преднината си

Френскозичният всекидневник "Соар" излезе със заглавие "Две Белгии", докато нидерландскоезичният De Morgen пише "Фландрия се радикализира", като нарича изборите "черна неделя", след като "Фламандски интерес" стана втората най-голяма партия в богатия район Фландрия.

Във Валония, икономически по-слабият южен регион, Зелените и крайнолявата Партия на труда на франкофоните в Белгия увеличиха подкрепата си.

Обикновените граждани очакват много тежки преговори за формиране на федерално правителство.

"Мисля, че ще бъде много трудно. Виждате, че това е две държави под едно знаме. Те трябва да направят страната конфедерация", коментира 43-годишен избирател.

Като се включи и Нов фламандски алианс, фламандските сепаратисти печелят 43 места в 150-федералния парламент, след като "Фламандски интерес" увеличи местата си от три на 18 за сметка на традиционни лявоцентристки и дясноцентристки партии.

Социологически проучвания показват, че повечето белгийци не искат страната им да се раздели. Но натискът на сепаратистите може да насърчи други региони в Европа да поискат да се отцепят, както Каталуния в Испания и Шотландия във Великобритания, отбелязват политически анализатори.

Белгия провежда отделни избори в двата езикови региона, като няма партии на национално ниво, след това някак си сключват коалиционно споразумение и съставят федерално правителство.

"Фламандски интерес" винаги е изключвана от традиционните партии на всички нива на управлението - споразумение, наречено "санитарен кордон".

Лидерът на Нов фламандски алианс Барт Де Вевер не каза директно дали е възможна коалиция с "Фламандски интерес". Но той изрази предпазливост относно дали изобщо може да бъде сформирано правителство.

"Валония се насочи в ляво, много повече в ляво за разлика от преди. Разликата между Фландрия и Валония никога не е била толкова голяма", смята той и добави, че страната трябва да помисли за по-голямо прехвърляне на властта към регионите.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел, чиято френскоезична либерална партия Реформаторско движение на франкофоните изгуби места в неделя, се срещна с белгийския крал в понеделник като част от консултациите за сформиране на правителство.

През 2010 г. белгийците започнаха преговори за съставяне на правителство, които продължиха рекордните 541 дни, докато социалистически премиер не пое управлението.