Белгия задържа в петък четирима души, включително бивш евродепутат, като част от разследване за предполагаема корупция от "страна от Персийския залив" в Европейския парламент, съобщиха от прокуратурата на страната, предава Франс прес.

Не се посочва от каква националност са задържаните, но белгийският всекидневник Le Soir пише, че катарски служители са се опитали да корумпират италиански социалист, който е бил член на Европейския парламент от групата на социалистите в периода от 2004 до 2019 г.

В продължение на няколко месеца следователите "подозират страна от Персийския залив, че влияе върху икономическите и политически решения на Европейския парламент, и то чрез прехвърляне на последващи суми пари или даване на значителни подаръци на трети страни със значителна и/или стратегическа позиция в Европейския парламент", съобщиха от прокуратурата.

"Сред арестуваните е бивш член на Европейския парламент", се казва в съобщението, без да се предоставят повече подробности за самоличността на задържаните.

Разследването се води за "корупция" и "пране на пари".

Полицията в петък извърши 16 акции в белгийската столица, като иззе "600 000 евро в брой", както и ИТ оборудване и мобилни телефони, чието съдържание ще бъде проучено.