Ив Льотерм

Белгийският премиер Ив Льотерм подаде оставка, след като една от коалиционните партии в правителството реши да се оттегли. Това поставя страната още веднъж пред политическа криза.

Премиерът депозира оставката си след като Фламандската либерална партия напусна управляващата коалиция.

Решението е взетo на среща на партията тази сутрин, съобщава белгийската агенция flandersnews.

По думите на вече бившия финансов министър, франкофонските партии били показали, че нямат желание да водят преговори.

Причината е, че според Фламандската либерална партия, не на време е взето решение за справяне с проблема за гласуването и административното реформиране на района "Брюксел-Хале-Вилворде".

Вчерашният ден беше посочен от основните политически формации в Белгия като краен срок за решение на този казус.

Територията Брюксел-Хале-Вилворде е населявана както от фламандци, така и от френскоезични валонци. Около този проблем сега се концентрират най-сериозните търкания от съжителството между двата основни белгийски региона - Фландрия и Валония.

Управляващата 5-партийна коалиция в Белгия , начело с премиера  Ив Льотерм, бе съставена от френскоговорящи и холандскоговорящи партии.

Льотерм депозира оставката на кабинета пред краля, Албер II обаче за момента не я приема.

Това става само два месеца преди Белгия да поеме ротационното председателство на ЕС.

От повече от три години в Белгия трудно се постига съгласие за управлението на страната и фигурата на премиера.

Мнозинство в парламента има коалиция от 5 партии, но страната изпада периодично в политически кризи, заради невъзможността да се намери достатъчно подкрепа за предложения от краля кабинет.

През ноември миналата година кралят на Белгия назначи Льотерм на мястото на Херман ван Ромпой, който беше избран за председател на Европейския съвет.

Преди това Ив Льотерм ръководеше правителството на Белгия по-малко от една година - от 20 март до 30 декември 2008 година, когато заради скандала около банка Фортис бе принуден да подаде оставка.