Двама души са загинали, а единадесет са били ранени в Шебекино, Белгородската руска област, в резултат на обстрел от страна на украинските въоръжени сили.

Първоначално губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков съощби в канала си в Telegram за петима ранени.

Поразени са били граждански обекти. В резултат на обстрела 15 000 души са останали без електроснабдяване - това е около 30% от населението на общинския град. Според местните канали на Telegram в резултат на обстрела са се запалили търговският център "Галерия" и магазинът FixPrice в Шебекино.

По думите на Гладков той е научил за обстрела на Шебекино по време на посещение в село Муром в Шебекински район, което е било подложено на силен обстрел вчера - в резултат на това, според властите, са били поразени училище, детска градина, дом на културата и частни къщи. Там няма жертви сред жителите.

В събота сутринта Гладков съобщи, че степента на терористична опасност с код "жълто" в региона е удължена до 6 ноември. Освен това до 6 ноември ще бъдат забранени фойерверките и салютите в рамките на лични празници.

Предишния ден губернаторът съобщи, че Московска област се е съгласила да приеме 500 жители на Белгородска област, които са поискали да бъдат евакуирани. Московска област е готова да ги настани безплатно в един от своите санаториуми.

Гори склад за гориво край Белгород

Гори склад за гориво край Белгород

Един от резервоарите е повреден

Украйна твърди, че не нанася удари по руска територия, но през последните месеци в съседните на Украйна селища често се взривяват енергийни съоръжения и военни складове. Преди десетина дни в резултат на стрелба на полигон във военно поделение, където мобилизирани са се подготвяли за войната в Украйна, загинаха 11 души, а 15 са били ранени. Версията на руското министерство на отбраната е терористичен акт на двама души от ОНД. 

Има загинали при удар по склад за боеприпаси в Белгородска област

Има загинали при удар по склад за боеприпаси в Белгородска област

При друг обстрел е повредена ЖП линия