Европейският посредник на диалога между Сърбия и Косово - Мирослав Лайчак, определи като трудна днешната среща в Брюксел между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти, съобщи БНР.

По думите на Лайчак, тази среща е била показателна за доста различния подход на двете страни за нормализиране на отношенията помежду им.

"Вследствие на това почти не постигнахме напредък", допълни европейският посредник.

"За нас - ЕС, е важно да подчертаем, че европейското бъдеще за Сърбия и Косово зависи от нормализирането на техните отношения. Затова очакваме двете страни да работят заедно, за да преодолеят наследството от миналото и да разрешат всички проблеми, пред които са изправени." - подчерта Лайчак.

Вучич: Няма да подпишем независимостта на Косово

Вучич: Няма да подпишем независимостта на Косово

Сърбия очаква да бъде изложена на силен натиск...

Междувременно пред сръбската национална телевизия Вучич заяви, че с Албин Курти не е възможно да се постигне каквото и да било споразумение. Той коментира, че е получил обвинения в троен геноцид срещу албанците, първият от които бил още през 1878 година в Лесковац, Вранье и Куршумлия.

Курти от своя страна отбеляза, че още в началото на срещата е предложил проект на споразумение от 6 точки като мирна декларация между Сърбия и Косово. Вучич обаче го е отхвърлил дори без да го прочете. Косовският премиер изрази недоумение защо Сърбия не желае да се изправи очи в очи с миналото си.

Очаква се Вучич и Курти да се срещнат отново през септември.

Борел: Диалогът Сърбия-Косово е пропускът им към ЕС

Борел: Диалогът Сърбия-Косово е пропускът им към ЕС

Доволен е, че Белград и Прищина преговарят докато Байдън обсъжда сътрудничеството с ЕС