Сръбски полицай беше убит, а друг - ранен, при престрелка по време на рутинна проверка на превозни средства близо до границата с Босна, съобщава "Ройтерс".

Сръбското правителство обвини съседно Косово за "терористичния акт".

На свой ред Прищина заяви, че инцидентът не трябва да се политизира.

Двете балкански страни поддръжат крехки отношения, прекъсвани от периодични изблици на насилие. Сърбия отказва да признае независимостта на бившата си провинция.

В изявление на сръбския вътрешен министър Ивица Дачич се казва, че полицията е спряла кола със сръбска регистрация, превозваща двама души. Единият от тях е излязъл и е прострелял единия полицай в гърдите с пистолет, а другия в рамото, след което е избягал.

Назрява ли война между Сърбия и Косово?

Назрява ли война между Сърбия и Косово?

Ключов момент дали Сърбия гледа на изток или на запад

Единият от полицаите е починал, а другият е стабилизиран в болница. Следователите са открили на местопроизшествието косовски паспорт на името Артан Хайризи и немска лична карта.

"Той уби полицай, той извърши този очевиден терористичен акт, който идва от Косово и от албанските структури. Това не може да е съвпадение", подчерта Дачич.

По-голямата част от населението в Косово е от албански етнос.

В кратко интервю, предадено от новинарския портал Insajderi в Прищина, мъж, идентифициращ се като Артан Хайризи и говорещ от Германия, твърди, че брат му Фатон Хайризи е откраднал документите му. Косовските медии съобщават, че Фатон Хайризи е избягал от затвор в Косово по-рано този месец.

Косово все така вижда заплаха в Сърбия

Косово все така вижда заплаха в Сърбия

Министърът на отбраната Еюп Македонци обвини ЕС, че не взе отношение за сръбската агресия в Банска

"Смятаме, че това нещо не трябва да се политизира, а да се третира от гледна точка на сигурността, както и от професионална и юридическа гледна точка", настоя премиерът на Косово Албин Курти.

Външното министерство на Косово посъветва своите граждани да бъдат внимателни в Сърбия и да избягват района на престрелката. Полицията издирва заподозрения с дронове и хеликоптер.

Другият човек от колата - вероятно шофьорът, е задържан.