Белград представи на Съвета на Европа нови доказателства за предполагаемата търговия с човешки органи на сърби в Албания.

Това стана ясно по време на среща между докладчика на Комитета по правните въпроси и човешките права към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Дик Марти и сръбските власти.

Марти е на двудневна визита в Сърбия, информира сръбското радио Б92.

Вчера той се е срещнал със сръбския правосъден министър Снежана Малович. Тя го е уверила, че съдебните органи ще окажат пълно съдействие, за да може разследването да бъде доведено до край.

Малович е добавила, че по информация на властите в Белград, над 1 300 сърби са безследно изчезнали след конфликта от 1998 година в Косово. Пред Марти тя е посочила още, че работата на прокурора по военни престъпления в Сърбия е възпрепятствана от отказа за съдействие от страна на властите в Албания.

Б-92 не посочва какви конкретни доказателства са предоставени на представителя на СЕ, но допълва, че те може би ще доведат до приключването на разследването за евентуалната търговия с органи на сърби.

След визитата си в Белград предстои Дик Марти да посети и Албания, отново във връзка със случая.

Припомняме, бившият прокурор от Трибунала за военни престъпления в Хага Карла дел Понте твърди в книгата си „Ловът" , че косовски лидери са били замесени в търговия с човешки органи. Според нея над 300 сърби, включително жени, са били отвлечени и прехвърлени с камиони от Косово в Албания през лятото на 1999г.