Съветът за национална сигурност в Белия дом е поискал от Пентагона през мината година планове за започване на военна атака срещу Иран, съобщи Wall Street Journal, позовавайки се на настоящи и бивши американски служители.

Искането на съвета, който се ръководи от съветника по националната сигурност Джон Болтън, е било след атака през септември 2018 г. на американското посолство в Багдад от страна на бунтовническа група, чиито действия са били съгласувани с Иран, според вестника.

САЩ предупредиха Иран за атаките на негови протежета в Ирак

САЩ предупредиха Иран за атаките на негови протежета в Ирак

Щели да реагират "бързо и решително"

Според вестника, Мира Рикардел - бивш заместник съветник по националната сигурност, описа атаките в Ирак като "акт на война" и заяви, че САЩ трябва да реагират съответно.

Изискването е посрещнато с притеснение както от Пентагона, така и от Държавния департамент, а един бивш служител на администрацията казва на вестника, че хората са "шокирани" от искането.

Въпреки че Пентагонът се подчини на искането на съвета, не е известно дали плановете за поразяване на Иран са били напълно разработени или дори предоставени на Белия дом. В списанието се казва още, че не е известно дали президентът Доналд Тръмп е знаел за искането.

Съветът за национална сигурност не отговори веднага на искането на CNN за коментар в неделя.

Вестникът съобщи, позовавайки се на свои източници, че съветът е поискал опции за стачки на Ирак и Сирия, когато са отправили искането за Иран.