Администрацията на Доналд Тръмп се обяви против публикуването на някои глави от книгата на бившия президентски съветник по националната сигурност Джон Болтън, съобщават американските медии. Според Белия дом, това се налага, защото текстът може да съдържа секретна информация.

Припомняме, в книгата Болтън описва как Тръмп му е казал, че смята да блокира военната помощ за Украйна докато властите в Киев не започнат разследване срещу Хънтър Байдън- сина на вероятния му съперник за президентския пост Джо Байдън.

Болтън уличава Тръмп, че е шантажирал Украйна

Болтън уличава Тръмп, че е шантажирал Украйна

Той разказва в книгата си, чието излизане от печат предстои…

"В ръкописа има значителен обем засекретена информация. Някои данни дори са в категорията "строго секретно". (...) Книгата не може да бъде публикувана, ако не бъде премахната секретната информация." - се казва в писмо на Съвета за национална сигурност, което изтече в медиите.

Самият Тръмп също заяви в Туитър, че книгата на Болтън е лъжлива и съдържа секретна информация, засягаща националната сигурност.

Адвокатът на Болтън - Чарлз Купър отговори, че нито той, нито клиентът му смятат, че в книгата има секретни данни.

Тръмп от своя страна атакува Болтън, че преди години не е бил одобрен от Сената за постоянен представител на САЩ в ООН, след което не е бил одобряван за никакъв пост. Наред с това той твърди, че Болтън го е "умолявал" да го назначи на длъжност, за която не се изисква одобрение от Сената.

Болтън уличава Тръмп, че е шантажирал Украйна

Болтън уличава Тръмп, че е шантажирал Украйна

Той разказва в книгата си, чието излизане от печат предстои…

"Назначих го, независимо, че много хора ми казваха: "Не го правете, сър", добавя Тръмп.

Той отправя упрек към бившия си съветник, че е допуснал много грешки.

"Честно казано, ако го бях слушал, вече щяхме да водим Шеста световна война", твърди Доналд Тръмп.

Припомняме, Болтън изрази готовност да даде показания в Сената на изслушванията по импийчмънта срещу президента, но републиканците в Сената използват всички възможни инструменти, за да не допуснат това. Същевременно Тръмп забрани на редица служители от своята администрация да участват в разследването.