Представители на Съединените щати и Нигер ще се срещнат днес, за да започнат дискусии за "организирано и отговорно изтегляне" на американските сили от Нигер.

Това съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от АП.

Посланикът на САЩ в Нигер Катлийн ФицГибън и генерал-майор Кен Екман ще проведат разговори по този въпрос с представители на Националния комитет за защита на родината.

Освен това през седмицата до 29 април помощник-министърът на отбраната по въпросите на специалните операции и конфликтите с ниска интензивност Кристофър Майер и генерал-лейтенант Даг Андерсън задължително ще проведат последващи срещи за координиране на процеса на изтегляне при "прозрачност и взаимно уважение".

"На фона на дискусиите, които се водят от юли 2023 г., не успяхме да постигнем разбирателство с Националния комитет за защита на родина за продължаване на това сътрудничество в областта на сигурността по начин, който отговаря на нуждите и опасенията на всяка от страните.

И Нигер мисли да гони американския военен контингент

И Нигер мисли да гони американския военен контингент

Ново развитие на кризата в страната

"Съединените щати приветстват интереса на местните власти за поддържане на силни двустранни отношения", се казва в изявлението от Белия дом.

Нигер преустанови всякакво сътрудничество с международната организация на франкофонските нации (OIF) в края на миналата година, а малко след това заедно с Мали и Буркина Фасо, Нигер обяви и незабавно напускане Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS).

Подобно на своите съседи, ръководени от военни хунти, западноафриканската страна изгражда по-тесни отношения с Москва. Военни инструктори и персонал от руското министерство на отбраната пристигнаха в Нигер, за да обучават армията, освен това стана известно, че Русия се е съгласила да инсталира противовъздушна система в Нигер.

Военен преврат в Нигер в края на юли месец 2023 г. свали от власт президента Мохамед Базум и рязко промени обстановката и позициите на страната.