Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън изправи света на "нокти" обявявайки, че има готовност и за военно решение на конфликта в Сирия, ако политическото се окаже невъзможно.

Байдън е в Истанбул, където даде съвместна пресконференция с премиера на Турция Давутоглу.

Не знаем дали ще е по-добре, ако намерим политическо решение, но сме готови, ако то се окаже невъзможно, да намерим военно решение и да дадем отпор на „Ислямска държава”, заявява още Байдън, цитиран от Ройтерс.

Малко по-късно обаче от Белия дом поясниха думите на Байдън, като стана ясно, че вицепрезидентът не се е изразил както трябва.

Вицепрезидентът е имал пред вид, че докато търсим политическо решения за гражданската война в Сирия, едновременно с това ще реализираме и военно решение срещу ДАЕШ (Ислямска държава). Няма никаква промяна на политиката на САЩ, подчертават от Белия дом.

Коментарът ва вицепрезидента съвпада с вчерашното изявление на военния министър на САЩ Картър, който информира, че Вашингтон планира наземна операция срещу ДАЕШ (Ислямска държава) в Сирия и Ирак.

Байдън изтъква още, че смята за свой личен дълг освобождаването на иракския град Мосул от терористите.

Вицепрезидентът подчертава също така, че Турция е важен партньор за САЩ и сътрудничеството между двете страни е станало по-координирано и зряло.

Байдън гарантира, че САЩ ще продължат сътрудничеството си с Анкара, тъй като мисията им е обща – унищожаване на „Ислямска държава”.