Водената от САЩ коалиция срещу ДАЕШ („Ислямска държава”) трябва да освободи градовете Мосул и Ракка и ще използва „сухопътни войски” като част от стратегията да го изпълни.

Това заяви военният министър на САЩ Аштън Картър в интервю за CBNS, цитирано от Ройтерс.

„Трябва да ги унищожим в тези две места, бих искал това да стане възможно най-скоро”, изтъкна Картър пред медията по време на посещението си в Швейцария, където присъства на Световния икономически форум в Давос.

Той добави, че коалицията извършва бомбардировки, за да поеме контрол над пътищата между двата града и да отреже комуникацията между тях.

Това съществено разделя иракския театър на действия от сирийския, поясни Картър.

По думите му най-вероятно повече войници ще бъдат изпратени за наземна операция в Ирак, за да подкрепят вече разположените там, но според него част от стратегията е също мобилизиране на местните сили „вместо опит за заменянето им".

Но шефът на Пентагона уточни, че войниците предимно ще имат инструкторска роля и ще подпомагат иракските, кюрдските и арабските сили за превземане и контрол на територии.

След две седмици Картър ще се срещне с военните министри на държавите от коалицията, за да обсъдят стратегията и цялостната борба срещу ДАЕШ. Той поясни, че на срещата ще притисне тези, които се борят само „на хартия” и не подпомагат достатъчно коалицията.