В ескалиращ дипломатически разрив Белият дом отмени срещата на високо ниво между САЩ и Израел за Иран, която беше планирана за четвъртък, става ясно от доклад на Axios.

Забележките на Нетаняху, отправени във видео на английски, представляват една от най-острите му публични критики към администрацията на Байдън от началото на войната в Газа на 7 октомври. Те идват въпреки факта, че САЩ са спрели само една доставка на оръжия от началото на войната, като същевременно са осигурили оръжия и боеприпаси на стойност милиарди долари.

Както съобщава Axios, американски служител е заявил: "Това решение ясно показва, че има последствия за извършването на подобни каскади." Израелски служител призна сериозността на ситуацията, като каза: "Американците се ядосаха. Видеото на Биби нанесе много щети", използвайки прякора на Нетаняху.

Във видеото Нетаняху казва на английски, че е "немислимо" САЩ да задържат оръжия и боеприпаси през последните няколко месеца, като се има предвид статута на Израел като най-близък съюзник на Америка и неговата борба срещу Иран и други общи противници.

Въпреки това, както отбелязва Axios, прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер публично изрази недоумение, заявявайки: "Ние наистина не знаем за какво говори" и пояснявайки, че само една доставка на оръжия е била спряна, докато оръжия за милиарди долари течеше безпрепятствено.

Според Axios американският пратеник Амос Хохщайн, който вече трябваше да се срещне с Нетаняху, лично е предал гнева на администрацията и е информирал премиера, че обвиненията му са неточни и неуместни.

Впоследствие висшите съветници на Байдън решиха да отменят стратегическия диалог за Иран, който трябваше да включва обширни срещи с длъжностни лица от различни американски агенции и техните израелски колеги.

Както съобщава Axios, отношенията между Байдън и екипите на Нетаняху сега са по-обтегнати от всеки друг момент от началото на войната в Газа на 7 октомври. Въпреки това, съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан все пак ще се срещне с израелския си колега Цахи Ханегби и израелския министър на отбраната Посещението на Йоав Галант е насрочено за началото на следващата седмица.

Axios подчертава, че това е вторият път, когато среща за стратегическия диалог с Иран е отменена в последния момент, като припомня, че през март Нетаняху е бил този, който е дръпнал щепсела, след като САЩ отказаха да наложат вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която включваше препратка за прекратяване на огъня в Газа.

ООН: Израел многократно е нарушавал законите на войната в Газа

ООН: Израел многократно е нарушавал законите на войната в Газа

Израелските сили не са направили разлика между цивилни и бойци по време на военната си кампания