САЩ очакват Русия да засили офанзивата си в Украйна, но са уверени в способностите на Киев и се съмняват, че Москва ще постигне сериозни успехи на бойното поле.

Това заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, цитиран от Би Би Си.

"Възможно е Русия да предприеме допълнителни стъпки през следващите седмици, но не очакваме сериозни пробиви, а с течение на времето притокът на американска помощ ще позволи на Украйна да устои на тези атаки през 2024 г.", заяви Кърби пред репортери.

Коментирайки обявения в петък нов пакет от военна помощ, Кърби заяви, че Вашингтон работи денонощно, за да осигури на Киев всичко необходимо, за да се защити от руската агресия.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерно обръщение, че военните изпращат подкрепления в Харковска област, където руските сили са в настъпление, и използват артилерия и безпилотни самолети за отразяване на атаките.

"Както по линията на държавната ни граница, така и по цялата фронтова линия ние неизменно ще унищожаваме окупатора именно, за да осуетяваме всякакви руски настъпателни намерения", каза Зеленски.

Може ли Русия да превземе Харковска област?

Може ли Русия да превземе Харковска област?

Експресен анализ на военен експерт