Президентът на САЩ Джо Байдън приветства историческото решение на саудитските власти да отворят въздушното пространство за всички граждански превозвачи, включително за полети от и до Израел. Това се казва в изявление на съветника по националната сигурност Джейк Съливан, публикувано от пресслужбата на Белия дом.

"Това решение е резултат от настойчивата и принципна дипломация на президента със Саудитска Арабия в продължение на много месеци, която достигна кулминацията си с днешното му посещение", се казва в изявлението.

Според Съливан решението е от жизненоважно значение за сигурността и просперитета както на САЩ, така и на Израел.

По-рано Главната служба за гражданска авиация на Саудитска Арабия обяви отварянето на въздушното пространство на кралството за всички граждански въздухоплавателни средства.

Израел към Байдън: Дипломацията няма да спре Иран

Израел към Байдън: Дипломацията няма да спре Иран

Ислямската република иска да унищожи еврейската държава

"За да засили позицията на кралството като глобален център, свързващ три континента, и да подобри международния въздушен трафик, Главният орган за гражданска авиация на кралството обявява решението си да отвори въздушното си пространство за всички въздушни превозвачи, които отговарят на изискванията на агенцията за полети", се казва в изявление на органа, публикувано в Twitter.

Преди това Саудитска Арабия разрешаваше на израелските авиокомпании да извършват полети над територията ѝ от и до ОАЕ и Бахрейн само по специален въздушен коридор. В същото време Израел няма достъп до полети от и до Азия, включително Китай и Индия. Мюсюлманските поклонници могат да пристигнат от Израел в Мека само с транзитно преминаване през трета държава.

В сянката на Тръмп: Байдън в Саудитска Арабия

В сянката на Тръмп: Байдън в Саудитска Арабия

Десетилетия след доктрината "Никсън" изглежда така, че САЩ имат все по-ограничени възможности за партньорства в Близкия Изток, а самата доктрина е избледняващ спомен

Срещата на Байдън със саудитския крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд и престолонаследника Мохамед бин Салман Ал Сауд ще се състои на 15 юли, когато американският президент ще лети от Израел за Джеда. Пътуването му до Близкия изток започна на 13 юли и ще продължи до 16 юли. Освен Саудитска Арабия, Байдън посети Израел и Западния бряг.