Пътуването на президента на САЩ Джо Байдън до Израел бързо разкри това, което скоро може да се превърне в много важен спор за това как да се справим с ядрената програма на Иран.

Това коментира Си Ен Ен.

На пресконференция в Йерусалим министър-председателят на Израел Яир Лапид отправи директна молба към Байдън да затвърди позицията си по отношение на потенциалното използване на сила срещу Ислямската република.

САЩ и Израел обещаха заедно да откажат Иран от ядрените оръжия

САЩ и Израел обещаха заедно да откажат Иран от ядрените оръжия

Вашигтон е готов да използва цялата си "национална мощ"

Яир Лапид заяви, че Иран иска да унищожи еврейската държава и намекна, че подходът на Байдън не е достатъчен, за да я спаси: "Думите няма да ги спрат, г-н Президент. Дипломацията няма да ги спре. Единственото, което ще спре Иран, е да знае, че ако продължи да развива ядрената си програма, свободният свят ще използва сила. Единственият начин да ги спрем е да поставим на масата военната заплаха", заяви Лапид.

След това той се удвои. "Вие много пъти сте казвали, г-н Президент, че големите държави не блъфират. Напълно съм съгласен. Това не трябва да бъде блъф, а нещо реално. Иранският режим трябва да знае, че ако продължи да заблуждава света, ще плати висока цена".

Иран предупреди, че ще накаже сурово всяка грешна стъпка на САЩ и техните съюзници

Иран предупреди, че ще накаже сурово всяка грешна стъпка на САЩ и техните съюзници

Президентът Ебрахим Раиси заяви, че страната няма да приеме каквато и да енесигурност или криза в региона

Последното нещо, което Байдън иска да направи, е да започне още една война в Близкия изток. Затова той се опитва да съживи сделката за замразяване на иранската ядрена програма, от която експрезидентът Доналд Тръмп се отказа. Преговорите в тази насока са затруднени от месеци, а Иран се приближава към запасите от високообогатен уран, които ще са му необходими, за да започне да разработва ядрена бомба.

Припомняме, че Байдън заяви пред израелския Канал 12, че би бил готов да използва сила срещу Иран като "крайна мярка". Но отговорът му към Лапид в четвъртък едва ли съвпада с акцента на израелския премиер върху военната мощ.

Байдън готов да използва и сила срещу ядрен Иран

Байдън готов да използва и сила срещу ядрен Иран

Но като краен вариант, увери американският президент

"Това е жизненоважен интерес в областта на сигурността както за Израел, така и за Съединените щати, а бих добавил и за останалата част от света. Продължавам да вярвам, че дипломацията е най-добрият начин за постигане на този резултат", каза Байдън, застанал редом до Лапид.

Все пак Байдън казва, че не е готов да чака вечно отговора на Иран по ядреното споразумение. Така че на САЩ и Израел може да им се наложи да си подредят патиците.