Съединените щати и Израел обещаха да откажат Иран от ядрените оръжия, съобщава "Ройтерс".

Такава заявка направиха президентът на САЩ Джо Байдън и израелският премиер Яир Лапид, които се срещнаха в Йерусалим, за да подпишат съвместна декларация.

В прессъобщение на Белия дом се посочва, че Вашигтон е готов да използва "всички елементи на националната си мощ", за да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Препотвърждава се и ангажиментът на САЩ да запази и укрепи "качественото военно предимство" на Израел в региона, включително с бъдещи безвъзмездни средства за отбрана, тъй като дългогодишната връзка между двете страни остава непоклатима.

След срещата Байдън подчерта, че Вашингтон няма да чака вечно отговора на Техеран за връщането към ядрената сделка от 2015 г.

Вчера той предупреди, че Съединените щати са готови да използват сила, за да попречат на Иран да придобие или разработи ядрени оръжия, ако всички други варианти се провалят.

Иран не отстъпва от своята "правилна и логична" позиция за ядрената сделка

Иран не отстъпва от своята "правилна и логична" позиция за ядрената сделка

Техеран напомня, че Вашингтон първи е нарушил споразумението

Преди това иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Иран няма да отстъпи от своята "правилна и логична" позиция в преговорите за съживяване на ядрената сделка от 2015 г.

Техеран отказва да води преки преговори със своя най-върл противник - Съединените щати, а последната непряка среща между тях в Катар миналия месец не успя да доведе до никакъв пробив.

Миналата седмица пратеникът на САЩ за преговорите каза, че Иран е добавил несвързани искания по време на последните непреки дискусии и е постигнал тревожен напредък в обогатяването на уран.

Съгласно ядрения пакт от 2015 г. Иран ограничи програмата си за обогатяване на уран, потенциален път към ядрени оръжия, въпреки че Техеран твърди, че търси само гражданска атомна енергия в замяна на премахване на международните санкции.

Байдън готов да използва и сила срещу ядрен Иран

Байдън готов да използва и сила срещу ядрен Иран

Но като краен вариант, увери американският президент

През 2018 г. тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от сделката, като я нарече твърде мека по отношение на Иран, и наложи отново суровите санкции на САЩ, което накара Техеран да наруши ядрените ограничения в пакта около година по-късно.

През март ядрената сделка изглеждаше близо до възобновяване, когато ЕС, който координира преговорите, покани във Виена външните министри на страните по споразумението за финализиране на споразумението след 11 месеца непреки преговори между Техеран и Вашингтон.

Оттогава насам обаче преговорите бяха прекратени, най-вече поради настояването на Иран САЩ да премахнат Корпуса на гвардейците на Ислямската революция от списъка си на чуждестранните терористични организации.

Ядреното споразумение с Иран изглежда все по-невъзможно, според Запада

Ядреното споразумение с Иран изглежда все по-невъзможно, според Запада

Въпреки че не подкрепят напълно крайната френска позиция, САЩ също предупреждават, че времето изтича