Американският президент Джо Байдън ще се кандидатира за втори мандат през 2024 г. Това потвърди прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирана от "Фокс Нюз".

На журналистически въпрос дали Байдън ще се кандидатира за преизбиране на фона на опасения на демократите относно възрастта му, тъй като той ще бъде на 82 години в началото на евентуалния си втори мандат, тя заяви, че не може да говори за избори.

Жан-Пиер обаче подчерта, че този въпрос е бил задаван на Байдън многократно и той е отговарял положително.

Байдън ще се кандидатира за втори мандат

Байдън ще се кандидатира за втори мандат

Той казал това на Обама

Отговорът на Белия дом идва два дни, след като главният стратег на президента Барак Обама - Дейвид Акселрод, коментира пред "Ню Йорк Таймс", че президентът ще бъде по-близо до 90, отколкото до 80 години в края на втори мандат и това би било сериозен проблем.

"Демократите се нуждаят от свежо, смело лидерство за президентската надпревара през 2024 г. Това не може да е Байдън", отсече и Шелия Хъгинс, адвокат и член на Националния комитет на Демократическата партия.

79-годишният Байдън вече е заявявал, че има намерение да се кандидатира за втори мандат през 2024 г., "ако съм в добро здраве".