Президентът на САЩ Джо Байдън е казал на бившия президент Барак Обама, че планира да се кандидатира за преизбиране през 2024 г., пише американският вестник The Hill, като се позовава на собствени източници.

Според изданието това е поредният признак, че Байдън вероятно ще се кандидатира за втори мандат, нещо, за което президентът вече говори публично.

По време на пресконференция в Брюксел миналия месец той каза пред репортери, че ще има "големия късмет" да се състезава срещу своя съперник на изборите през 2020 г., бившия президент Доналд Тръмп.

"(Байдън) иска да се кандидатира и той ясно уведомява всички", каза един от двата източника, запознати с разговорите между Обама и Байдън.

Източникът също така каза, че Байдън, въпреки колебливите си рейтинги на одобрение, остава най-вероятният кандидат на демократите, който може да победи Тръмп. Това беше ключова част от рекламата на Байдън към избирателите, докато той търсеше подкрепа за кандидатурата си за 2020 г. - и важна причина, поради която основните гласоподаватели се соколо при него в Южна Каролина и в т. нар "Супер вторник", където той подпечата статута си на фаворит на Демократическата партия.

"Вярвам, че той мисли, че е единственият, който може да победи Тръмп. Не мисля, че той смята, че има някой в ​​Демократическата партия, който може да победи Тръмп и това е най-големият фактор", каза източникът, запознат с разговорите между Обама и Байдън.

Тръмп призова Путин да разпространи това, което знае за сина на Байдън

Тръмп призова Путин да разпространи това, което знае за сина на Байдън

Това не е първият път, когато бившият президент иска помощ от чужбина за борба с вътрешните си врагове

Белият дом не коментира разговорите между Байдън и Обама. Съветник на Байдън посочи публичните коментари на президента, че той възнамерява да се кандидатира отново.

Освен "бурните политически ветрове" и лошите рейтинги на одобрение, възрастта на Байдън е тази, която подклажда основните въпроси за бъдещето му.

79-годишният Байдън беше най-възрастният президент, който встъпи в длъжност на 78 години и трябва да бъде на 82 в началото на втория си мандат, ако успешно се кандидатира за такъв.

Проучване на CNBC, публикувано миналата седмица, установи, че само 38 процента от американците одобряват работата, която Байдън върши като президент, докато 53 процента не я одобряват. По отношение на икономиката конкретно, Байдън получава по-ниски оценки, като 35 процента одобряват работата му в икономическата сфера и 60 процента не я одобряват.

Байдън многократно е казвал публично, че планира да се преизбира, но беше ясен, че тези планове могат да бъдат нарушени от "съдбата".

Междувременно източникът, запознат с разговорите между Байдън и Обама, каза, че много демократи са скептични относно шансовете на Камала Харис да спечели през 2024 г., аком стане водещ кандидат на демократите.

Харис каза по време на интервю за NBC в началото на годината, че не се интересува от "клюки от висока класа" за 2024 г., а преди това заяяви, че тя и Байдън не са говорили за следващите президентски избори, вместо това са предпочели да се съсредоточат върху актуалните проблеми.

Защо Путин, Тръмп и Републиканската партия звучат толкова еднакво?

Защо Путин, Тръмп и Републиканската партия звучат толкова еднакво?

Лъжите на Путин и лъжите от крайната десница се подкрепят взаимно и има причина за това