В реч, произнесена от офиса му в Кремъл, Путин разкритикува западната cancel culture, което, както той обвини, "отрича" Русия - "цяла хилядолетна страна, нашия народ". Това бе третият път през последните месеци Путин напада така нареченото "отричане на културата", пише за "Гардиън" Робърт Райх, бивш министър на труда на САЩ, професор по публична политика в Калифорнийския университет в Бъркли.

Което е точно това, което Тръмп, Тъкър Карлсън и Републиканската партия нападат от няколко години.

"Целта на отричане на културата е да накара достойните американци да живеят в страх да не бъдат уволнени, изгонени, засрамени, унижени и прогонени от обществото, каквото го познаваме", каза Тръмп, когато прие номинацията на своята партия на Републиканската национална конвенция през 2020 г.

Тъкър Карлсън, една от най-видните личности на Fox News, обвинява, че либералите се опитват да отменят всичко от Space Jam до 4ти юли.

Фиксирането на Путин върху транссексуалните и хомосексуалните хора също е отразено от американската десница. Законопроектите на републиканските щати, насочени към ограничаване на правата на ЛГБТК или дискусия в училищата, се увеличават. Путин твърди, че преподаването на децата за различни полови идентичности е "на ръба на престъпление срещу човечеството".

След това има възхищение от самия Путин. Точно преди Путин да разпореди пълномащабна инвазия в Украйна, Тръмп го определи за много "умен", "гениален" за "превземането на държава, буквално, огромна, обширна локация, голямо парче земя с много хора и просто влиза".

В своята програма Fox News Карлсън попита риторично: "Защо толкова мразя Путин? Путин някога наричал ли ме е расист? Заплашвал ли е, че ще ме уволни, защото не съм съгласен с него?" Но Карлсън нарече Украйна "послушна марионетка на Държавния департамент на Байдън" и предполага, че нахлуването на Путин не е било нищо повече от "граничен спор".

Лъжите на Путин и лъжите, идващи от крайната десница на Америка, се подсилват взаимно. Сегментите от Fox News на Карлсън се появяват в руската пропаганда. И когато американският сайт Infowars възкреси неоснователно руско твърдение, че Съединените щати финансират лаборатории за биологични оръжия в Украйна, Путин повтори историята на Infowars.

От всичко това да се заключи, че авторитарните хора мислят еднакво, означава да пропуснем една по-дълбока истина. Путин, Тръмп, Карлсън и все по-голям брой десни коментатори и активисти популяризират почти същия разказ - по почти същата причина.

Не забравяйте, че Путин бе поставен на власт от руската олигархия, която стана невероятно богата чрез изсмукване на богатствата на бившия Съветски съюз. По същия начин Тръмп и радикалната десница в Америка са финансирани от американска олигархия - Рупърт Мърдок, Чарлз Кох, Ребека Мърсър (дъщеря на магната на хедж фондовете Робърт Мърсър), главният изпълнителен директор на Blackstone Стивън Шварцман и други милиардери.

Какво получават тези две групи олигарси в замяна? "Силни" хора, които отклоняват вниманието на обществото от кражба на техните икономики от страна на олигарсите, към културни страхове да бъдат завладени от "другия". Целта на Путин е да подхранва руската етническа гордост и национализъм. Тръмп-Карлсън-радикалната десница целят да подхранват белия американски национализъм.

И в двата случая "силните" хора и техните съюзници са митологизирали една "превъзхождаща" култура (пълна с истории за създаване на кръвни връзки, родини и религия), за които се предполага, че е застрашена от декадентски сили, възнамеряващи да я атакуват и завладеят.

За Путин декадентската сила е Западът. Както той каза в петък, "нашата култура през цялото време защитава идентичността на Русия", която "приема всичко най-добро и творческо, но отхвърля измамното и мимолетното, това, което унищожава приемствеността на нашите духовни ценности, морални принципи и историческа памет" . Оттук и митичното оправдание за връщането на Украйна от съблазнителната, но по-низша западна култура, която заплашва да завладее нея и Русия.

Националистическият наратив на Тръмп-Карлсън е подобен: доминиращата бяла християнска култура в Америка е застрашена от чернокожи хора, имигранти и "крайбрежни" елити, които заплашват да я победят.

Културните войни, които сега се организират от Републиканската партия срещу транссексуални хора, гейове, бедни жени и училища, които преподават за секса и историята на расизма в Америка, се появяват от същия разказ като културната война на Путин срещу "декадентския" Запад, пълен със "социокултурни смущения". Както и твърдението на десницата, че "секуларистите" по думите на бившия главен прокурор на Тръмп Уилям Бар са извършили "неумолимо нападение срещу религията и традиционните ценности".

Тези образи послужиха за отвличане на вниманието от системните икономически грабежи, които олигарсите предприемат, оставяйки повечето хора бедни и тревожни. Ето защо оплакванията, които Путин, Тръмп, Карлсън и Републиканската партия използват, са непрестанно културни; те никога не са икономически, никога не са свързани с класата и със сигурност не са за хищническите нападения на свръхбогатите.

Днешните олигарси и "силни" мъже (заедно с техните рупори и лакеи) се опитват да оправдаят своето богатство и власт, като атакуват либералните ценности, които са оформили Запада, започвайки с просвещението през 17-ти и 18-ти век - ценностите на толерантността, откритост, демокрация, самоуправление, равни права и върховенство на закона. Тези ценности са несъвместими с общество от олигарси и автократи.

В крайна сметка олигарсите и автократите ще загубят. Путин няма да успее да покори Украйна, Тръмп няма да бъде преизбран за президент, а Карлсън и подобните му няма да убедят американците да се откажат от американските идеали.

Но културните войни няма да приключат скоро, защото толкова много богатство и власт са се консолидирали на върха на Америка, Русия и другаде по света, че антилибералните сили се нахъсват, за да се оправдаят.