Бившият американски президент Доналд Тръмп в ново интервю призова руския президент Владимир Путин да оповести информация относно предполагаеми сделки между източноевропейски олигарси и Хънтър Байдън, син на президента на САЩ Джо Байдън, пише американският вестник Politico.

Думите на Тръмп в интервю с крайнодесния журналист Джон Соломон бяха публикувани във вторник от телевизионното шоу "Just the News" в мрежата на Real America"s Voice.

Във връзка с твърденията си за Хънтър Байдън, Тръмп цитира констатациите от противоречиво, силно политизирано разследване на републиканците в Сената за Байдън, което беше публикувано само седмици преди изборите през 2020 г. и представи малко нови доказателства за неправомерни действия.

Тръмп многократно популяризира съмнителни твърдения за чуждестранни бизнес сделки от Хънтър Байдън, по-специално твърдейки, че той е получил милиони долари от съпругата на покойния кмет на Москва Юрий Лужков.

"Тя му даде 3,5 милиона долара, така че сега мисля, че Путин ще знае отговора на това. Мисля, че трябва да го разпространи", каза Тръмп в интервюто, проведено в неговото имение "Мар-а-Лаго" във Флорида. "Мисля, че трябва да знаем този отговор."

Тръмп пропусна да спомене, че самият той се е опитвал да прави бизнес с Лужков в края на 90-те, според вестник Politico. 

Говорител на Белия дом отказа да коментира изказванията на Тръмп. Адвокатите на Хънтър Байдън също не са говорили по въпроса.

Хънтър Байдън в мемоарите си: Тръмп е подъл човек с подла мисия

Хънтър Байдън в мемоарите си: Тръмп е подъл човек с подла мисия

Книгата ще бъде публикувана следващата седмица

Хънтър Байдън разкри през 2020 г., че прокуратурата на САЩ в щата Делауеър разследва данъчните му дела. Тогава и Politico също така писа, че отделът за измами с ценни книжа в Южния окръг на Ню Йорк проверява финансите му.

Wall Street Journal съобщи в понеделник, че федералното данъчно разследване срещу Хънтър Байдън набира скорост, като прокурорите в Делауеър търсят информация и показания на голямото жури през последните седмици.

Новото интервю на Тръмп далеч не е първият път, когато бившият президент предлага или открито настоява чужди правителства да се намесят, за да навредят на вътрешните му политически съперници.

През 2016 г. Тръмп публично поиска от руското правителство имейли от частния имейл сървър, който тогавашният кандидат за президент на Демократическата партия Хилъри Клинтън използва по време на мандата си като държавен секретар и който беше разбит от хакери.

През 2019 г. Камарата на представителите проведе процедура по импийчмънт на Тръмп за предполагаемо задържане на важна военна помощ от Украйна, в опит да принуди президента Володимир Зеленски да разгласи разследвания, насочени към семейство Байдън и други демократи.

Новата молба на Тръмп към Путин повдига призракът на тези скандали. Припомняме, че бившият американски президент" миналия месец определи нахлуването на Путин в Украйна като "гениално" и "разбираемо".

Защо Путин, Тръмп и Републиканската партия звучат толкова еднакво?

Защо Путин, Тръмп и Републиканската партия звучат толкова еднакво?

Лъжите на Путин и лъжите от крайната десница се подкрепят взаимно и има причина за това