Белият дом разследва участието на служител от индийското разузнаване в два заговора за убийства в Канада и Съединените щати, предаде "Ройтерс".

Въпросът е деликатен както за Индия, така и за администрацията на Джо Байдън, тъй като двете държави се опитват да изградят по-тесни връзки в лицето на споделените опасения относно нарастващата мощ на Китай.

Офицер от индийските разузнавателни служби е бил пряко замесен в осуетен план за убийството на американски гражданин, който е един от най-гласните критици на индийския премиер Нарендра Моди в САЩ. Същият офицерът е участвал и в отделната стрелба срещу сикхски активист миналия юни в Канада. Това съобщи Washington Post.

САЩ осуетяват заговор от Индия за убийството на сикхски сепаратист

САЩ осуетяват заговор от Индия за убийството на сикхски сепаратист

Източниците не са определили дали предупреждени към Индия е довело до изоставянето на заговора от заговорниците или е бил осуетен от ФБР.

Индийското Министерството на външните работи заяви, че Ню Делхи разследва проблема и критикува Washington Post, че прави "неоправдани и необосновани внушения по сериозен въпрос". Рандхир Джайсвал, говорител на външното министерство, каза в изявление, че "спекулативните и безотговорни коментари по него не са полезни",

Говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер обясни, че това е въпрос, който се приема сериозно.

През ноември 2023 г. властите в САЩ заявиха, че служител на индийското правителство е ръководил заговора за опита за убийството на Гурпатвант Сингх Паннун, сикхски сепаратист и двоен гражданин на Съединените щати и Канада.

САЩ свърза служител на индийското правителство със заговор за убийство

САЩ свърза служител на индийското правителство със заговор за убийство

Индия се разграничава от заговорът

Паннун е генерален съветник на Sikhs for Justice, група, която Индия определи като "незаконна асоциация" през 2019 г., като я обвини, че участва в екстремистки дейности. Впоследствие през 2020 г. Индия обяви Паннун за терорист.

Индия се разграничи от заговора, като заяви, че официално ще разследва опасенията на Съединените щати и ще предприеме "необходимите последващи действия" във връзка с констатациите на панел, създаден на 18 ноември.

Новината за заговора на САЩ идва два месеца след като Канада заяви, че разглежда достоверни обвинения, потенциално свързващи индийски агенти с убийството през юни на Хардип Сингх Ниджар, друг сикхски сепаратист, в предградие на Ванкувър. Индия категорично отхвърли обвиненията на Отава.

Индия отказва да помогне на Канада при разследването на убийството на сиксхия лидер

Индия отказва да помогне на Канада при разследването на убийството на сиксхия лидер

Настоява за конкретни доказателства