Индия няма да предостави информация на канадските разследващи за убийството на лидер на сикхските сепаратисти, докато Канада не сподели доказателства. Това заяви върховният комисар на Индия за Канада Санджай Кумар Верма, цитиран от "Ройтерс".

Нуждаем се от подходящи и конкретни доказателства, за да помогнем на канадските власти, категоричен бе той и допълни, че в противен случай на Индия ще ѝ бъде изключително трудно да направи нещо в помощ на разследващите.

Канада обвини индийското правителство, че е замесено в убийството на сикхския сепаратистки лидер Хардип Сингх Ниджар.

Малко след изявлението на визовата служба висшата комисия на Канада в Индия заяви, че ще намали присъствието на персонала си в страната, след като някои дипломати са получили заплахи.

Индия спира визите за канадци на фона на спора за убийството на Хардип Сингх Ниджар

Индия спира визите за канадци на фона на спора за убийството на Хардип Сингх Ниджар

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо вбеси Ню Делхи, като посочи "потенциална връзка" между правителствени агенти и убийството

Индия пък предупреди своите граждани в Канада и тези, които пътуват до там, да "проявяват максимална предпазливост" на фона на "нарастващите антииндийски дейности".

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че има "достоверни твърдения" за "потенциална връзка" между агенти от индийското правителство и убийството на канадски сикхски сепаратист на канадска земя.

Хардип Сингх Ниджар, който е бил част от сепаратистко движение и обявен за терорист от Ню Делхи, беше смъртоносно ранен в колата си на паркинг на сикхски храм на 18 юни.

След обвиненията Канада експулсира ръководителя на операциите на външното разузнаване на Индия. В отговор Индия изгони канадски дипломат, като се позовава на "нарастващата загриженост за намесата на Канада във индийските вътрешни въпроси и участието им в антииндийски дейности. Освен това страната категорично отхвърли обвиненията.

Трюдо иска Индия да разследва смъртта на сепаратисткия лидер

Трюдо иска Индия да разследва смъртта на сепаратисткия лидер

Страната е важна за нас, но също така и върховенството на закона, отсече канадският премиер