Британският министър на отбраната Бен Уолъс даде най-силната индикация досега, че може да се интересува от най-високия пост в НАТО - този на генералния секретар, пише "Политико"

Надпреварата за най-високия пост в трансатлантическия алианс се разгорещява, тъй като мандатът на настоящия генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг изтича през септември. Говорител на Столтенберг каза, че той не търси неговото удължаване, въпреки че не са взети окончателни решения.

Уолъс, който е в Брюксел за среща на министрите на отбраната на НАТО, изглежда се позиционира като кандидат, като каза пред Times Radio, че това би било "страхотна работа".

"Обичам работата на министър на отбраната, мисля, че станах най-дълго служилият министър на отбраната от консерваторите преди няколко дни. Това очевидно се отразява на линията на косата и всичко останало. Но като цяло това е страхотна работа", каза той.

"Но, разбира се, НАТО също е страхотна работа. И генералният секретар на НАТО обяви този уикенд, че няма да поднови мандата си в края на тази година. И разбира се, ще видим какво ще се случи", добави той.

Столтенберг остава начело на НАТО до октомври
Обновена

Столтенберг остава начело на НАТО до октомври

Първоначално бе съобщено, че мандатът му ще бъде удължен до април 2024 г.

Уолъс ще трябва да преодолее съпротивата на членовете на НАТО, настояващи за жена генерален секретар или някой от Източна Европа. Франция също предпочита кандидат от ЕС да управлява организацията.

Решението изисква консенсус от 30-те членки на НАТО и има множество потенциални кандидати

Говорейки пред BBC Breakfast, Уолъс също каза, че е "просто глупост", че НАТО има опасения относно състоянието на британската армия - коментар, който дойде в отговор на скорошни съобщения в германските медии. И той отрече НАТО да е поискало от Германия да остане начело на силите за бързо реагиране на Алианса, които се очаква да бъдат оглавени от Обединеното кралство през следващата година.

"Простата реалност е, че ръководството на НАТО не се е обърнало към никого", каза той.

Бен Уолъс: С Путин е свършено, каквото и да се случи в Украйна

Бен Уолъс: С Путин е свършено, каквото и да се случи в Украйна

Руският президент щял да навлече огромни икономически трудности на народа си