Политикът Бени Ганц, който миналата седмица обяви оставката си като министър от военния кабинет на Израел, се присъедини към протестите, съобщи The Times of Israel.

Изданието публикува снимка, на която Ганц стои с члена на Кнесета (парламента) Алон Шустер. Двамата са били забелязани на кръстовището Шаар ха-Негев в южната част на Израел.

Масови акции в страната се провеждат редовно. Демонстрантите настояват за незабавно освобождаване на заложниците, държани в ивицата Газа, и за предсрочни избори.

Най-малко 12 души са били арестувани в Тел Авив по време на протест на 15 юни. Сред задържаните е и фотографът на в. "Аарец". Няколко протестиращи подпалиха палатки на улица "Каплан" в израелската столица.

На 9 юни Ганц обяви оттеглянето на своята партия "Държавен лагер" от правителството, обвинявайки министър-председателя Бенямин Нетаняху, че му пречи да "постигне истинска победа". Ганц предупреди, че ще подаде оставка, ако Нетаняху не предложи план за действие в ивицата Газа след края на войната с палестинската групировка Хамас.

Израелският министър-председател призова Ганц да остане, като отбеляза, че "сега е моментът да обединим силите си". Нетаняху добави, че остава отворен " за всяка ционистка партия, която желае да поеме бремето и да помогне за победата над враговете и да гарантира сигурността на гражданите".

Бойците на "Хамас" със заповед да убиват заложници, ако мислят, че израелските сили идват?

Бойците на "Хамас" със заповед да убиват заложници, ако мислят, че израелските сили идват?

Израел отрича негови въздушни удари да са убили пленници

По-рано, на 14 юни, членът на политбюро на Хамас Осама Хамдан заяви пред CNN, че точният брой на оцелелите заложници на движението не е известен на никого. Според израелските власти в ивицата Газа остават повече от 100 заложници, които са били взети от бойци на Хамас на 7 октомври 2023 г.

ООН обвини Израел във военни престъпления при операцията за спасяване на заложници

ООН обвини Израел във военни престъпления при операцията за спасяване на заложници

При атаката са загинали най-малко 274 палестинци

Според изчисленията на "Хаарец" военните са отвлекли общо 255 души. Оттогава досега са освободени 135 души, а други 43 са обявени за мъртви.