Самоличността на атентатора самоубиец, нападнал вчера американското посолство в Анкара, е била установена по бенка на главата му.

Разкритията направи турският премиер Реджеп Ердоган .

Турските власти твърдят, че атентаторът е Еджевит Шанлъ, член на забранената ляво екстремистка организация Революционна партия и фронт за народно освобождение .

Ердоган не свързва нападението в Анкара със събитията в Сирия. Той призова всички заедно да се борят срещу тероризма.

Припомняме, терористът камикадзе се взриви пред посолството на САЩ. При инцидента загина и един от турските охранители на дипломатическата мисия. Ранени бяха още двама охранители и двама посетители на посолството.

Според данните атентаторът е бил въоръжен с 6 кг тротил и ръчна граната.

Междувременно, радикална турска марксистка групировка пое отговорност за самоубийствения. Организацията „Народен Революционен Фронт за Освобождаване", която вече беше обвинена от турските власти за атентата, обвини САЩ, че са „убийците на света".

Терористичното нападение бе осъдено от Съвета за сигурност на ООН: "Съветът за сигурност осъжда продължаващите актове на насилие срещу дипломатическите и консулските представителства, които застрашават живота на невинни хора и сериозно нарушават нормалната работа на официалните лица."

Белият дом обеща да сътрудничи с турските власти за откриване на виновните.
"Осъждаме категорично самоубийствения атентат срещу нашето посолство в Анкара", заяви говорителят на президента Барак Обама Джей Карни и допълни, че не знае кой е отговорен за него.

"Ще работим тясно с турските власти в разследването на това събитие и за изправянето пред съда на подстрекателите" на атентата, допълни той.