Премиерът Бенямин Нетаняху днес затвърди позицията на Израел, отхвърляйки исканията на Хамас за прекратяване на войната в Газа в замяна на освобождаването на заложници. Според него това ще запази палестинската ислямистка групировка на власт и ще представлява заплаха за страната, предават от Reuters.

По негови думи Израел е готов да спре моментно боевете в Газа, за да осигури освобождаването на заложниците, които все още се държат от Хамас, за които се смята, че наброяват повече от 130,

"Докато Израел показа инициатива, "Хамас" остава твърдо на своите крайни позиции, като на първо място е искането да премахнем всичките си сили от ивицата Газа, да прекратим войната и да оставим "Хамас" на власт", съобщи Нетаняху и добави, че "Израел не може да приеме това." Според премиера така Хамас ще може да "изпълни обещанието си" и да продължи с ужасните престъпления срещу израелския народ.

Френският президент Еманюел Макрон в неделя призова израелския премиер Бенямин Нетаняху в телефонни разговори да постигнат споразумение в преговорите с палестинската въоръжена групировка "Хамас" за прекратяване на огъня във войната в Газа, съобщава АФП.

"Президентът насърчи премиера Нетаняху да завърши успешно тези преговори, които биха могли да доведат до освобождаване на заложници, защита на цивилни чрез прекратяване на огъня и регионална деескалация", се казва в изявление на френското президентство.

В Кайро делегацията на "Хамас" провежда втори ден преговори за примирие с египетски и катарски посредници, без видим напредък, тъй като групата поддържа искането си всяко споразумение да сложи край на войната в Газа.

Припомняме, на 1 май Бенямин Нетаняху обеща да продължи с отдавна обещаното нападение срещу южния град Рафах, какъвто и да е отговорът на "Хамас" при последните опити за споразумение.

Вчера хиляди израелци се събраха на протест с искания премиерът да приеме споразумението за прекратяване на огъня с "Хамас", с цел останалите израелски заложници да бъдат върнати у дома от Газа.

Държавният контрольор иска съдействие от Нетаняху за разследването на 7 октомври

Държавният контрольор иска съдействие от Нетаняху за разследването на 7 октомври

Съветът за национална сигурност е ограничил достъпа до документи