Израелският държавният контрольор призова премиера Бенямин Нетаняху и началника на въоръжените сили да сътрудничат на официалното разследване за това как "Хамас" е успял да организира атаката срещу Израел на 7 октомври, която предизвика войната в Газа, съобщи "Ройтерс".

Матаняху Енглман, държавният контрольор и омбудсман на Израел, каза в първите дни на войната, че възнамерява да разследва събитията около атаката от 7 октомври, който е най-смъртоносният ден в 75-годишната история на страната.

Енглман заяви, още през декември, че ще "обърне всеки камък", докато проучва всички "мултисистемни повреди", които са довели до 7 октомври.

ООН разследва свои служители за участие в атаките на "Хамас" срещу Израел

ООН разследва свои служители за участие в атаките на "Хамас" срещу Израел

Договорът им е прекратен

В писма до Нетаняху и началника на щаба Херци Халеви, държавният контрольор пише, че "гражданите на Израел имат право на отговори по отношение на всички отговорни за провала". 

Кабинетът на Нетаняху отхвърли обвиненията на Енглман и заяви, че оказва пълно съдействие на разследването, като добави, че е научил за писмото му от съобщения в медиите.

В изявлението на кабинета се казва, че е отговорено на всички въпроси, включително и тези, които касаят премиера. Също така екипите от кабинета на Нетаняху "работят денонощно по въпросите на войната", се посочва още в изявлението.

"Хамас" подготвяли атаката срещу Израел повече от година

"Хамас" подготвяли атаката срещу Израел повече от година

Това става ясно от секретни документи, открити от израелската армия

Но израелската обществена телевизия Kan съобщи, че в писмата си държавният инспектор е казал, че кабинетът на министър-председателя и кабинетът по сигурността не са сътрудничили напълно с неговия кабинет, което е довело до забавяне на одита.

В доклада се казва, че Съветът за национална сигурност е ограничил достъпа до документи, написани до две години преди избухването на войната.

Въоръжени мъже от "Хамас" пробиха силно укрепена израелска защитна ограда около Газа и атакуваха южните израелски военни бази и градове на 7 октомври. Тогава 1200 души загубиха живота си, а други 250 са взети за заложници.

По време на 7-месечната война 34 000 души в Газа са били убити от нападенията на Израел. По-голямата част от 2,3-милионното население в ивицата е било разселено, което изостри хуманитарната криза в Газа. Нетаняху заяви, че няма да сложи край, докато "Хамас" не бъде елиминиран.

Нетаняху провежда офанзива в Рафах и при сделка с "Хамас"

Нетаняху провежда офанзива в Рафах и при сделка с "Хамас"

Какъвто и да е отговорът на последните предложения за спиране на боевете