Основателят на италианското "Движение 5 звезди" Бепе Грило заяви, че човекът, който е готов да стане следващият му лидер, бившият министър-председател Джузепе Конте, не е бил на мястото си.

"Конте няма нито политическа визия, нито управленски умения. Той няма организационен опит в организациите и не е иновативен", написа Грило в блог, което изглеждаше обрича усилията на бившия премиер да съживи разделената група.

Конте се съгласи да поеме ръководството, след като коалиционното му правителство се срина през февруари, но плановете му да възобнови партията бяха забавени от вътрешни спорове, предизвикани отчасти от искането му Грило да се откаже от контрола.

Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка

Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка

Решението бе очаквано

Все по-раздразнен от разнобоя, Конте изложи условията си за поемане на отговорността в понеделник, като заяви, че Грило трябва да реши дали да бъде щедър баща, който оставя детето си да порасне, или с тормоз ще пречи на неговото развитие.

В рамките на 24 часа, Грило отвърна на удара, като заяви, че Конте иска да подмени неподправения антисистемен характер.

"Не можем да позволим на движение, родено за разпространение на пряка демокрация, да се превърне в еднолична партия, управлявана от устав от седемнадесети век", пише той.

Движение 5 звезди водеща политическа сила в Италия

Движение 5 звезди водеща политическа сила в Италия

Това става ясно от социологическо проучване на Ипсос

Няма незабавен отговор от Конте, който беше малко известен адвокат без партийна принадлежност, преди да стане ръководител на коалиционно правителство след неубедителните избори през 2018 г.

През февруари, членовете на италианската партия "Движение пет звезди" в четвъртък подкрепиха бившия шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за съставяне на ново правителство.