Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок обвини от трибуната на ООН руското държавно ръководство, че лъже, за да оправдае въоръжената си агресия срещу Украйна, съобщи Дойче веле.

"Русия предприе жестока атака срещу международния мирен ред", заяви тя в Ню Йорк по време на извънредната сесия на Генералната асамблея на организацията.

"Войната на Русия е завоевателна война. И е основана на прословутата лъжа, която днес отново повтори министърът на външните работи Сергей Лавров в Съвета на ООН по правата на човека." - посочи Бербок.

"Вие казвате, че действията ви представляват неизбежна самоотбрана, но целият свят видя как месеци наред трупахте войски (край украинските граници - б. р.), за да подготвите това нападение." - продължи тя, обръщайки се към Лавров.

"Можете да лъжете себе си, но не може да лъжете другите народи и своя собствен", добави германският външен министър.

По думите й, "почти всяка страна има по-голям и по-силен съсед", както Украйна, затова разпалената от Русия война засяга всички.

"В тази война става дума не само за Украйна, не само за Европа, но и за всички нас." - констатира Бербок.

Украйна свиква извънредна сесия на ООН заради агресията на Русия

Украйна свиква извънредна сесия на ООН заради агресията на Русия

С оглед на руското вето в Съвета за сигурност...

"Руската война бележи тази нова реалност, натрапена от президента Путин и сега всеки трябва да вземе отговорно решение на чия страна да застане." - каза още тя, като изтъкна, че международната общност трябва да направи избор между "мира и агресията, справедливостта и правото на силния, действието и игнорирането".

"Днес трябва да се обединим в борбата за мир", отбеляза Бербок.

По думите й, принципите на Организацията на обединените нации са в основата на нашия свят: върху тях се гради ред, основан на общи правила, на международното право, сътрудничеството и мирните решения за прекратяване на конфликтите.

"Русия жестоко атакува този ред." - обобщи тя.

Аналена Бербок посочи, че въпросът е на живот и смърт за украинския народ, но са заложени и сигурността на Европа, и уставът на ООН.

Тя подчерта, че Русия злоупотребява с властта си като постоянен член на Съвета за сигурност чрез правото си на вето и призова Генералната асамблея да защити мира и да гласува предложената резолюция за нападението срещу Украйна.

Само Русия блокира в ООН резолюция за Украйна, Китай се въздържа

Само Русия блокира в ООН резолюция за Украйна, Китай се въздържа

Съветът за сигурност не успя да спре агресията в Европа, остава генералната асамблея на ООН