Русия блокира в Съвета за сигурност на ООН резолюция, осъждаща операцията по демилитаризация на Украйна, тъй като е антируска и антиукраинска, каза руският пратеник Василий Небензя, цитиран от РИА Новости.

По-рано Русия наложи вето на проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за незабавно спиране на операцията за демилитаризиране на Украйна. 

От 15 страни членки на Съвета за сигурност, 11 гласуваха в подкрепа на текста, изготвен от САЩ и Албания, а три се въздържаха - Китай, Индия и Обединените арабски емирства. 

"Руското вето е кърваво петно върху табелата на Съвета за сигурност на ООН", написа в "Туитър" украинският президент Володимир Зеленски. Той благодари на страните, подкрепили проекта на резолюция и заяви, че това показва, че светът е с Украйна. "Истината е с нас, победата ще бъде наша", каза Зеленски.

Руският пратеник в ООН Василий Небензя по време на дискусиите заяви, че дори не е необходимо да се обяснява защо документът е антируски.

Дипломатът отбеляза, че проекторезолюцията не взема предвид факта, че Киев непрекъснато нарушава Минските споразумения. "Ако авторите му се бяха опитали да му придадат вид, който дори отдалечено напомня на балансиран документ, те нямаше да пропуснат въпроси, които не бива да се забравят", каза Небензя.

"Тези задачи ще бъдат изпълнени достатъчно скоро и украинският народ отново ще може да решава собствената си съдба, докато живее в мир, добросъседство и сътрудничество с всички съседи", каза постоянният представител на Русия.

Небензя добави, че задачите по денацификация и демилитаризация на Украйна ще бъдат изпълнени достатъчно скоро. Той отбеляза, че Русия не е във война с Украйна и нейния народ, а провежда специална операция срещу националисти, насочена към защита на жителите на Донбас.

"Извън скобите остана как украинските власти, с покровителството на своите западни покровители, последователно и цинично избягваха изпълнението на Минските споразумения, чийто основен елемент беше директният диалог с жителите на източната част на страната", каза Небензя.

След руското вето генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че войниците трябва да се върнат в казармите си и да се даде нов шанс на мира. "ООН се роди от войната, за да сложи край на войната. Днес тази цел не бе постигната. Но ние няма да се откажем никога от усилията за постигане на мир", каза Гутериш.

Той не пропусна да отбележи, че в Украйна умират и цивилни. 

След руското вето САЩ казаха, че ще внесат проекта на резолюцията за гласуване в Общото събрание на ООН.