Албанският премиер Сали Бериша настоя македонските власти да се намесят сериозно в проблема със спорната македонска енциклопедия.

Агенция Максфакс съобщава, че той е отправил това искане по време на среща с македонския президент Георге Иванов.

По време на разговорите между двамата Бериша е определил изданието на Македонската академия на науките като „неприемливо".

 Агенцията цитира думите на албанския премиер, според който „имайки предвид факта, че Академията е институция на република Македония, намесата на държавните органи в проблема е повече от необходима, защото никой няма право да фалшифицира историята.

Припомняме, съдържанието на първата Национална македонска енциклопедия предизвика остри спорове. Страната беше разтърсена и от масови протести на албанското население.

В енциклопедията се посочва, че албанците са преселници в Македония, които са се заселили насилствено в района и са прогонили македонците.

Balkaninsight допълва, че срещу изданието се е обединила и албанската научна общност. Заместник-председателят на Академията на науките в Тирана Музареф Конкурти определи енциклопедията като „манипулация на историята, която е в разрез с науката, политическото и историческото минало".

Според албанския политик и историк Сабри Додо подобно издание цели „да унищожи установеното мирно съжителство между албанците и македонците".

В двутомното издание не липсва и коментар за България. В специална статия за асимилацията на македонците се казва, че у нас, защото този процес напредва по-бързо, заради близостта на езика.

Авторът коментира и че в момента продължава натискът на българските власти върху македонците да се отрекат от правото на идентичност и да формират собствена политическа партия.