Тунизиецът Анис Амри няколко пъти е пътувал до Швейцария и може там да се е снабдил с пистолета, който е използвал при отвличането на камиона за атаката. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на информация от германската телевизия ZDF.

Припомняме, че Амри вряза камион в коледен базар в Берлин и уби 12 души. Дни по-късно той бе убит при престрелка с италианската полиция в Милано.

"Много се говори за това в разследването", съобщи ZDF за възможността Анис Амри да се снабдил с пистолета в Швейцария.

Анализите на данните от мобилния телефон на Амри показват, че той е посещавал Швейцария много пъти, допълва телевизията, без да цитира източниците си.

От Главната прокуратура в Швейцария преди дни съобщиха, че са започнали наказателни производства във връзка с атаката в Берлин от 19 декември.

От държавното обвинение нито потвърдиха, нито отрекоха, че заподозреният е бил в Швейцария или че е придобил пистолета там.

В съобщението на прокуратурата се посочваше, че е открито наказателно производство срещу неизвестни извършители въз основа на информация от чужбина. Стана ясно, че получената информация е свързана с данни, свързани с Анис Амри.

Целта на наказателното производство е да се изяснят възможните точки за контакт с Швейцария, които могат да представляват интерес на чуждестранните колеги, уточни говорителката на прокуратурата. Тя допълни, че това се отнася за информация за логистика, хора и оръжие.