Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че САЩ нямат по-добър приятел от италианския премиер Силвио Берлускони, съобщава РИА Новости.

Нямаме по-добър приятел. Никой не поддържа американската администрация с такава последователност, както Берлускони и тази последователност се е запазила при управлението на Буш, Клинтън и Обама, заяви държавният секретар след срещата си с премиера на Италия в Астана.

По думите й американските политици - и демократи, и републиканци, знаят, че могат да разчитат на Берлускони в реализирането на политиката им и поддръжката на ценностите, в които вярват.

Берлускони осигури щедра подкрепа за Афганистан, а в Европа, заедно със Саркози, той работеше активно за стабилизацията на Грузия, подчерта още държавният секретар на САЩ.

Самият Берлускони отказа да направи изказване след срещата в Астана, като единствено благодари на Клинтън за нейното представяне.

Според италианските медии на срещата между двамата основно място е заемала темата за двустранните отношения между двете страни, както и последните публикации на WikiLeaks, в които са поместени негативни отзиви на американските дипломати за италианския премиер и водената от него политика.

Според публикациите Берлускони в „безполезен", „надут" и „неефективен политик", „физически и политически слаб персонаж", на който му е необходим сериозен период от време да се възстанови след дългите нощи на празненства.

Италианският вестник Corriere della Sera публикувал части от материали, пуснати от WikiLeaks, от които проличава „постоянното дразнене на САЩ от позицията на Италия по отношение на войната между Грузия и Русия през август 2008 година."

Вестникът цитира доклада на американския посланик в Италия, който през август 2008 година предупредил, че не трябва да се разчита на подкрепа на Италия при осъждането на Русия в рамките на Северноатлантическия съвет и като цяло на международно ниво.

Берлускони и Путин вече говориха и ние смятаме, че Русия ще опита да използва личните отношения между двамата ръководители, за да си гарантира подкрепата на Италия и да осуети осъждането на Москва, каза тогавашният американски посланик.

Той заявил, че Вашингтон не е доволен от италианското поведение към настоящия момент и че американската дипломация е озадачена от изказванията на министъра на външните отношения Фратини.

Според публикациите в местната преса САЩ явно не поддържат договорката за участието на Италия в мащабния проект „Южен поток." Освен това се съобщава, че държавният департамент в САЩ е възложил на дипломатите си да съберат информация за възможните инвестиции от италианска страна в Русия.