Премиерът на Италия Силвио Берлускони не се яви днес в съда в Милано, където трябваше да чуе нови обвинения срещу него по скандалното дело „Медиасет", съобщава РИА Новости.

Делото „Медиасет" е един от най-големите и шумни съдебни процеси, свързани с предприемаческата дейност на Берлускони, който е основател на една от водещите медийни групировки в Италия. Прокуратурата в Милано го обвинява в мащабни финансови машинации във връзка с придобиването на правата на излъчване на американските филми в Италия.

Покрай Берлускони обвиняеми по делото се явяват и много близки сътрудници на мултимилионера, както и редица топ-мениджъри на неговата медийна империя. Адвокатите на премиера Николо гедини и Пиеро Лонго, които са и членове на националния парламент не съобщиха причината за неявяването на Берлускони в сградата на миланския съд.

Дори нещо повече. Около този епизод възникна почти детективска интрига. Тази сутрин адвокатите заявиха, че пред премиера са възникнали бързи неотложни дела в Рим, но после неочаквано Берлускони долетя до Милано и адвокатите предположиха, че той все пак ще се яви в сградата на съда. Той обаче така и не се яви пред органите на правосъдието.

По данни на следствието „Медиасет" е придобивала правото да излъчва кинофилми чрез други фирми, като неправомерно е увеличавала покупната цена. Разликата между истинската и увеличената цена се превеждала в банкови сметки в Швейцария и Бахамските острови, където се образували черни фондове. Ръководството на „Медиасет" се обвинява също във финансови фалшификации и укриване и неплащане на данъци.

Самият Берлускони неведнъж определи тези обвинения като нелепи и смехотворни. По думите му той никога не се е занимавал в „Медиасет" с придобиване на телевизионни права. Премиерът също обвиняваше органите на правосъдието на Италия в преследване на собствени политически интереси.

Делото „Медиасет" и още две дела, по които Берлускони е обвиняем, бяха прекратени през април 2010 година във връзка с приемането на закон за т.н. „уважителна причина", което позволи на премиера и членове на правителството да отсъстват от съдебната зала поради служебни ангажименти. През януари 2011 година обаче Конституционният съд реши, че този закон противоречи на конституцията

Председателят на Миланския съд изрази загриженост от неявяването на Берлускони и по-нататъшния ход на процеса. Според мнозина защитниците по делото ще го протакат, докато то изтече по давност и влезе в архив.