Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони обяви, че е решил да не се кандидатира за президент, предаде агенция Reuters. С оттеглянето си той премахва пречката пред партиите да преговарят в навечерието на гласуването в парламента, което започва на 24 януари.

Като най-перспективна е сочена номинацията на министър-председателя Марио Драги, но все още не е ясно дали партиите няма да се въздържат от подкрепа за него поради страх, че ако той освободи премиерския пост, може да се стигне до предсрочни национални избори.

Берлускони коментира, че би искал експрезидентът на Европейската централна банка Драги да остане начело на правителството до края на мандата през 2023 г.

85-годишният Берлускони се кани да става президент на Италия

85-годишният Берлускони се кани да става президент на Италия

Първи се кандидатира за поста

"Реших да направя още една национално отговорна стъпка, като помоля тези, които посочиха името ми за президент на републиката, да оттеглят номинацията", посочи Берлускони.

Дясната коалиция поиска той да се кандидатира за президент, но е малко вероятно кандидатурата му да е успешна, тъй като трудно би събрала широка подкрепа - необходими са гласовете на над 1000 депутати и регионални делегати, участващи в гласуването.

Дясноцентристкият блок в Италия подкрепя Берлускони за президент

Дясноцентристкият блок в Италия подкрепя Берлускони за президент

Гласуването започва на 24 януари