Дясноцентристкият блок в Италия ще подкрепи кандидатурата на бившия министър-председател Силвио Берлускони за следващ президент на републиката. Това заяви в четвъртък лидерът на дясната партия "Лига" Матео Салвини, цитиран от Ройтерс.

Италианският парламент ще се събере на 24 януари, за да започне гласуването за нов държавен глава, който да замени Серджо Матарела. Очаква се дясноцентристките лидери да обсъдят ситуацията на среща, насрочена за петък.

"Дясноцентристите твърдо и единодушно подкрепят Берлускони, няма да приемем идеологическо вето от страна на левицата", каза Салвини в изявление, визирайки лявоцентристките партии, които осъдиха президентските амбиции на Берлускони.

Президентските избори доминират в политическите дебати в Италия и вероятно ще окажат голямо влияние върху бъдещето на страната. Премиерът Марио Драги е сред основните кандидати за поста, но неговото издигане ще постави партиите пред избора или да назначат нов премиер, или да поискат избори една година по-рано от предвиденото.

Марио Драги даде ясен сигнал, че е готов да стане президент на Италия

Марио Драги даде ясен сигнал, че е готов да стане президент на Италия

Бившият шеф на ЕЦБ е фаворит на букмейкърите за поста

На пресконференция в сряда Матео Салвини даде да се разбере, че партията му ще бъде готова да остане в правителството дори ако Драги напусне, но подчерта, че би искал бившият шеф на Европейската централна банка да остане министър-председател.

Президентските избори се провеждат чрез гласуване сред повече от 1000 депутати и регионални делегати. Гласуването е тайно, което затруднява партийните лидери да бъдат сигурни, че депутатите следват техните указания.