Италианският министър-председател Марио Драги сигнализира, че е готов да стане държавен глава, когато постът се освободи в началото на следващата година. В сряда той заяви, че неговото правителство вече е изпълнило голяма част от програмата си, предаде Euractiv.

Парламентът на Италия ще се събере, за да избере нов президент през януари, а бившият шеф на Европейската централна банка е фаворит на букмейкърите за позицията.

Драги обяви, че за 10-те си месеца работа администрацията му е положила основите за ключови политики.

"Създадохме условия за продължаване на работата, независимо кой я върши", каза той на традиционната пресконференция в края на годината, като даде да се разбере, че е готов да смени ролята си, ако парламентаристите поискат това.

"Личната ми съдба не е от значение, нямам особени амбиции. Аз съм, ако щете, един дядо в служба на институциите", допълни премиерът.

Добре дошли в Драгистан

Добре дошли в Драгистан

Превръща ли Марио Драги Италия в тоталитарна държава?

Ако той смени работата си, правителството автоматично ще падне, но Драги заяви, че е важно широката коалиция да остане непокътната до планирания край на парламентарния мандат през 2023 г.

Кандидатите за президент в Италия обикновено не се обявяват предварително преди изборите в парламента, които се провеждат чрез тайно гласуване на депутатите от горната и долната камара, както и на представителите на 20-те региона на страната.

Франция и Италия заздравиха двустранните отношения с ново споразумение

Франция и Италия заздравиха двустранните отношения с ново споразумение

Марио Драги нарече момента "исторически"