Миналия месец група университетски преподаватели, правозащитници, политици и обществени интелектуалци се събраха в двореца в Палермо, седалище на регионалния парламент на Сицилия, на конференция, озаглавена "От демокрация до диктатура - ролята на паметта".

Истинската тема на тяхното събиране: Марио Драги.

Присъстващите на дебата, който сравняваше ограниченията срещу COVID-19 в днешна Италия с тоталитарните държави от 30-те години на ХХ век, се противопоставят на министър-председателя и определят неговото поведение като все по-авторитарно, пише Politico.

Въпреки че според проучванията на общественото мнение рейтингът на Драги е 65-70% и мнозинството италианци му се доверяват, малцинствена група, съставена от либерали и интелектуалци, изразява загриженост относно намаляването на демократичните права в страната.

Основното им оплакване е свързано с правилата за ваксиниране - едни от най-строгите в която и да е демократична държава. Всички служители в Италия трябва да притежават "зелен" паспорт, доказващ ваксинация, или да представят отрицателен тест за Covid на всеки два дни - което възлиза на 150 евро месечно. Тези, които откажат, се отстраняват от работа без заплащане.

Италия хвърля "супер-пропуск" в борбата срещу COVID-19

Италия хвърля "супер-пропуск" в борбата срещу COVID-19

На Ботуша затягат мерките

Организаторът на гореспоменатата конференция, Гандолфо Доминичи, професор по маркетинг в университета в Палермо, прекръсти Италия на "Драгистан" в светлината на тези събития - име, което оттогава протестиращите и опозиционните политици си присвоиха като хаштаг.

Доминичи заяви пред Politico, че думата е имала за цел да направи алюзия с Туркменистан, една от малкото страни със задължителни ваксини, и Афганистан, защото принуждаването на хората да се имунизират е равносилно на теокрация. "Явно живеем в тоталитарен режим", каза той.

Доминичи организира и петиция, която е подписана от над 1000 университетски преподаватели и изследователи. Те настояват, че не са против ваксините, но отхвърлят зелените сертификати като противоконституционни и дискриминационни.

Сред подписалите е известният историк Алесандро Барберо, който твърди, че правителството не бива да "изнудва" своите граждани. "Те казват: ваксината не е задължителна, просто ако я нямаш, не можеш да живееш, не можеш да ходиш на работа или в университет. Данте би могъл да запълни кръга на лицемерите в ада с политици от днешния ден", заяви преди време Барберо.

Освен за сертификатите, интелектуалците са загрижени и относно практиката на правителството да управлява с укази, продължителното извънредно положение, незачитането на правата на малцинствата и заглушаването на инакомислието.

Предвид двойната икономическа и здравна криза е естествено гражданите да се обърнат към силен и способен лидер. Но според някои ръководството на Драги, макар и да дава увереност, е довело и до съсредоточаване на властта в ръцете на един човек и до изместване на партиите и парламента на втори план.

В Италия претърсиха домовете на агресивни антиваксъри

В Италия претърсиха домовете на агресивни антиваксъри

Те са призовавали за насилие срещу публични личности, подкрепящи Covid мерките

Противоположната гледна точка на всички тези опасения е, че във всяка демокрация правата не са абсолютни и трябва да бъдат претегляни спрямо правата и интересите на другите. Карла Басу, доцент в университета в Сасари и експерт по конституционно право, твърди, че зеленият сертификат е "напълно съвместим" с конституцията.

"Конституцията се основава не само на правото на труд, но и на права като солидарност и равенство. Зеленият пропуск не е инструмент за наказание, а инструмент за грижа за общественото здраве в колективен интерес ", коментира тя.

Според доцента да се сравнява Италия с авторитарна държава е "обидно". Авторитарните държави ограничават хората спрямо етническа принадлежност, раса, пол и способности, докато зеленият пропуск не е дискриминационен. Той е задължително условие, подобно на шофьорската книжка, за да се осигури безопасността на другите.

Добрата новина е, че заради високия процент ваксинирани и по-малкото новозаразени, Италия е в по-добра позиция от много други държави да избегне локдаун, който би навредил на икономиката. За много италианци "Драгистан" вероятно ще се окаже най-добрата надежда за преодоляване на дългосрочните кризи и насочването на страната по стабилен път на растеж.

Драги: Италия е светска държава, свободна да приеме закон срещу хомофобията

Драги: Италия е светска държава, свободна да приеме закон срещу хомофобията

След като Ватиканът изрази протест срещу нов законопроект