Високопоставен служител на Световната здравна организация (СЗО) постави под съмнение твърдението на Туркменистан, че в страната няма случаи на Covid-19.

"Вирусът се разпространява по целия свят от почти две години насам. От научна гледна точка е малко вероятно да не циркулира в Туркменистан", каза пред BBC д-р Катрин Смолууд, старши служител на СЗО за извънредните ситуации.

Азиатската държава е сред малкото в света, които твърдят, че нямат нито един случай на коронавирус. Коментарът на д-р Смолууд обаче е първото публично оспорване на тази информация от страна на СЗО.

СЗО изпраща COVID-19 помощ за Северна Корея

СЗО изпраща COVID-19 помощ за Северна Корея

Въпреки че комунистическия режим твърди, че няма нито един заразен в страната

Организацията разчита на данни, предоставени от националните правителства, за да изготви глобалната си статистика за коронавируса. До неотдавна тя повтаряше твърдението на Туркменистан, че в страната не са регистрирани случаи на Covid-19, което ѝ навлече критики от независими наблюдатели и медии.

Анализаторите твърдят, че официалната статистика на Туркменистан за коронавируса е ненадеждна. Една от причините е "изключително репресивният, автократичен характер на правителството", казва Рейчъл Денбър, заместник-директор на отдела за Европа и Централна Азия в Human Rights Watch.

Правителството на Туркменистан "има дълга история на прикриване на данни и на наказване на хора, които разкриват истината", допълва Денбър.

Екип на СЗО посети Туркменистан през юли 2020 г. - единствената мисия за Covid-19, която е била разрешена досега. Според д-р Смолууд в страната има някои положителни признаци - маските за лице и изискванията за социално дистанциране са заменили предишната система за глоби срещу носещите маски, които са били обвинявани, че "всяват паника".

В Туркменистан наредиха да се носят маски за борба с мръсен въздух, а не заради коронавирус

В Туркменистан наредиха да се носят маски за борба с мръсен въздух, а не заради коронавирус

Туркменистан е една от малкото държави, които не са потвърдили случаи на коронавирус

По-рано тази година Туркменистан стана първата държава, която въведе задължителна ваксинация за всички възрастни.