Туркменистан препоръча на гражданите на страната да носят маски заради "прах". Правителството твърди, че в страната няма коронавирус, информира АФП.

Миналата седмица Световната здравна организация изпрати делегация в централноазиатската държава на 10-дневна мисия за проверка на отговора срещу коронавируса.

Какъв вирус: Туркменистан забрани думата „коронавирус”

Какъв вирус: Туркменистан забрани думата „коронавирус”

Властите до момента твърдят, че в страната няма заразени с коронавирус

Туркменистан е една от малкото държави, които не са потвърдили случаи на коронавирус.

В съобщение, публикувано от държавната информационна агенция, здравното министерство заявява, че хората трябва да носят маски заради "висока концентрация на прах" във въздуха.

Ведомството пояснява, че силно се препоръчва всеки да използва маска за защита на горните дихателни пътища. Министерството също поиска от гражданите да спазват социална дистанция от най-малко 1 метър, но не даде обяснение.

Властите съветват гражданите да не стоят близо до климатици, след като преди това са били отвън. През лятото температурата в страната надхвърля 40 градуса по Целзий.

За първи път миналата седмица шофьорите в обществения транспорт и на таксиметрови услуги получиха маски, след като делегацията на здравната организация пристигна.

Преди властите не насърчаваха гражданите да носят маски.

Миналия месец външното министерство на страната отхвърли като "фалшиви новини" предупреждение на американското посолство, че в държавата има потенциални случаи на коронавирус.