Протести избухнаха в редица градове в Италия заради въвеждането на строгите COVID ограничения, предаде АП. Според участници, новите ограничения са дискриминационни и противоречат на конституцията на страната.

В Триест протестиращи пристанищни работници, отказващи да покажат т.нар. Green Pass, за да стигнат до работа, заплашват с блокади пристанищата. По-мирна е била демонстрацията във Флоренция.

Припомняме, че демонстрациите бяха очаквани и са били проведени при засилено полицейско присъствие.

Италия въвежда задължителен COVID паспорт на работното място

Италия въвежда задължителен COVID паспорт на работното място

Очакват се масови протести в цялата страна

Италия въведе задължителен COVID паспорт на работното място.

От днес в трудовия държавен и частен сектор влиза в сила задължителен "зелен пропуск" - всички работници трябва да представят доказателство за ваксинация, отрицателен тест за COVID-19 или удостоверение за скорошно възстановяване от болестта.

На среща с профсъюзите премиерът Марио Драги отхвърли искането им за безплатни тестове за неваксинираните, както и за отлагане на въвеждането на зеления пропуск до 30 октомври.

Строгата мярка засяга също едноличните фирми, домашните помощници и селското стопанство.

Смята се, че 3,3 млн. души от над 23 милиона трудещи се във всички браншове не са ваксинирани.

COVID-19: Италия върви по стъпките на Франция

COVID-19: Италия върви по стъпките на Франция

Задължителна ваксинация за учителите

Очакват се протести на работниците на най-големите пристанища на Италия - Триест, Генуа, Джоя Тауро, Ливорно, Анкона и Венеция. Възможни са блокади не само на пристанищата, но и на ключови пътни и железопътни артерии и летища.